BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyol segítséget kér Kína az uniós kapcsolatai javításában

A kínai elnök a spanyol kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről beszélt olyan ágazatokban, mint a mesterséges intelligencia, a digitális gazdaság, az új energia és más csúcstechnológiai területek.

A kínai elnök a héten Pekingbe látogató Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel találkozott, ahol Hszi Csin-ping arra kérte, hogy Spanyolország vállaljon konstruktív szerepet a Kína és az Európai Unió közötti feszült kereskedelmi kapcsolatok javításában – jelentette a kínai állami média.

Hszi
kína spanyol tárgyalás
Spanyol támogatást kér a kínai elnök / Fotó: Hans Lucas / AFP

Hszi elmondása szerint Peking együtt szeretne működni Brüsszellel a Kína és az EU közötti kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében olyan módon, hogy mindkét fél megőrizhesse függetlenségét és autonómiáját, ugyanakkor közösen sikeresek lehessenek és a világ javát is szolgálják – olvasható egy kínai közleményben.

Reméljük, hogy Spanyolország továbbra is konstruktív szerepet fog játszani ebben 

– fogalmazott. Spanyolország konstruktívan kíván együttműködni, hogy a két ország közötti kapcsolatok szorosabbak, gazdagabbak és kiegyensúlyozottabbak legyenek – válaszolt Sánchez a kínai elnökhöz intézett beszédében.

Az Európai Unió és Kína széles körű együttműködési lehetőségekkel rendelkezik, és Spanyolország támogatja mindkét felet a kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös párbeszéd és együttműködés folytatásában, a többoldalú kereskedelmi rendszer védelmében és a kihívások kezelésében – mondta a spanyol miniszterelnök Li Csiang kínai kormányfőnek a Hszivel való találkozója előtt. Az Európai Bizottság júliusban jelentette be, hogy 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegészítő vámot vet ki a Kínából származó elektromos járművekre (EV), mert vizsgálataik szerint a kínai EV-k tisztességtelen kínai kormányzati támogatásban részesülnek, ami gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

A hivatalos bejelentés azután hangzott el, hogy Peking júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban válaszként az uniós döntésre. Augusztusban további vizsgálatot kezdett meg az uniós tejtermék-támogatásai ellen is. Spanyolország 2023-ban 1,5 milliárd dollár értékben exportált sertéshústerméket, emellett tavaly mintegy 50 millió dollár értékű tejterméket adott el Kínának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.