BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 366. napja: csúnyán összebalhézott Netanjahu és Macron

A zsidó állam vezetője kiakadt a francia elnökre, miután Macron felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne küldjön fegyvert Izraelnek.

Éles üzengetés vette kezdetét a francia és az izraeli vezetés között az izraeli háború 366. napján.

Macron
Az izraeli háború 366. napja: csúnyán összebalhézott Netanjahu és Macron / Fotó: AFP

Az ügy szombaton azzal kezdődött, hogy Emmanuel Macron francia államfő az Izraelnek történő fegyverszállítások leállítását sürgette, és politikai megoldást szorgalmazott a Hamász október 7-i támadása által kirobbantott, közel egy éve tartó gázai háborúban.

Most az a prioritás, hogy leállítsuk a konfliktusban használt fegyverek szállítását, és visszatérjünk a politikai megoldáshoz – jelentette ki a francia elnök a France Inter című francia lapnak adott interjúban. Hangsúlyozta, hogy Franciaország nem járul hozzá a térségbe irányuló fegyverszállításokhoz, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szorgalmazza a deeszkalációt. "Franciaország nem szállít semmit" – erősítette meg.

Az izraeli válasz természetesen nem maradt el, ahogy az várható volt, maga Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök reagált, méghozzá meglehetősen éles hangvételben. Az izraeli kormányfő úgy fogalmazott, hogy 

szégyen, hogy a francia elnök a fegyverszállítások leállítására kérte a nyugati országokat.

Netanjahu szerint minden civilizált országnak támogatnia kellene Izraelt, mert "a barbárság Irán által vezetett erői ellen" harcol. Macron elnök és más nyugati vezetők most mégis fegyverembargót követelnek Izrael ellen, ezért "szégyelljék magukat".

Az izraeli miniszterelnök ezzel együtt is közölte, hogy Izrael a nyugati erők támogatása nélkül is győzni fog. Szerinte a világ békéje és biztonsága érdekében Izraelnek kell megnyernie a közel-keleti háborút.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.