BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betesz a bevásárlóturizmusnak a szlovák kormány új lépése - durva adóemeléseket jelentettek be

Emelkedik a társasági adó és az áfa is, de tranzakciós illetékkel is igyekszik mérsékelni a hiányt a szlovák kormány.

Elfogadta a 2,7 milliárd eurós (több mint 1080 milliárd forintos) megszorító csomagot a szlovák parlament, melynek célja hogy az Európai Unió egyik legmagasabb deficitjét csökkentsék.

Slovakia: National Council (parliament) of Slovakia, Bratislava
Slovakia: Parliament Building: the seat of the National Council in Bratislava.
Photo from June 12th, 2019. | usage worldwide (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) adóemelés
A szlovák parlament / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A csütörtökön elfogadott kiigazító csomag főként adóemelésekkel igyekszik mérsékelni a hiányt, elsősorban a fogyasztást és a vállalatokat terhelő adók nőnek majd, de bevezetnek 0,4 százalékos tranzakciós illetéket is. Robert Fico kormányának 1,7 milliárd euróval kell csökkentenie a hiányt, hogy elérje a GDP 4,7 százalékát jelentő célját jövőre, az idei 5,8 százalékos deficit után.

A következő évtől az évi 5 millió euró feletti bevétellel rendelkező cégek társasági adója 21-ről 24 százalékra nő, míg az áfa 20-ról 23 százalékra emelkedik, igaz egyes termékek esetében egy 19 százalékos kulcsot is bevezetnek az Új Szó szerint. Változik a gyermekek után járó adóbónusz, valamint az úgynevezett szülői nyugdíj is. Az adóemelésekkel mintegy 2 milliárd euróval nő a költségvetés bevétele, míg a tranzakciós illetéktől mintegy 700 millió eurós bevételre számít a szlovák kormány.

A költségvetési kiigazítás mértékét további 1 milliárd euróval növelték meg újabb kiadási tervek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.