BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyi lesz a minimálbér jövőre Romániában, átléphet egy bűvös határt

Január elsejével 11 százalékkal emelkedhet a minimálbér Romániában, átszámolva elérheti a 324 ezer forintot. Keleti szomszédunknál egy év alatt ez lesz a harmadik minimálbér-emelés.

Január elsejétől 4050 lej (mostani árfolyamon nagyjából 324 ezer forint) lesz a bruttó minimálbér, és továbbra is adómentes marad 300 lej a juttatásból – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a háromoldalú egyeztető tanács szerdai ülését követően a Krónika Online tudósítása szerint.

minimálbér
A minimálbér jövőre Romániában átléphet egy bűvös határt / Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

A kormányfő azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a bruttó minimálbér 3700-ról 4050 lejre emelésével Románia eleget tesz az uniós irányelvnek, miszerint az országos minimálbérnek az európai garantált bérminimum 47 és 52 százaléka között kell elhelyezkednie. A januári emeléssel a román minimálbér eléri az európai minimálbér 47 százalékát. 

A lap emlékeztet rá, hogy egy év leforgása alatt ez lesz a harmadik minimálbér-emelés Romániában. Legutóbb idén júniusban – júliusi hatállyal – emelte a bukaresti kormány a bruttó minimálbért, akkor 3300 lejről 3700 lejre.

Az üzleti szféra képviselőinek igénylésére az addigi 200 lejről 300 lejre növelték a minimálbér adómentes összegét. Azelőtt január 1-jén emelkedett a garantált bérminimum, amikor a juttatás összege 3000 lejről 3300-ra nőtt.

Nem örülnek a munkáltatók 

A munkáltatók mindannyiszor ellenezték a kormányzati intézkedést, ahogy ezúttal is.

Nem kellett volna megemelni az országos bruttó minimálbért, mert ez már a második emelés volt az elmúlt hat hónapban

jelentette ki szerdán Sterica Fudulea, a Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) főtitkára, aki elmondta, hogy a minimálbér az év közepén már nőtt 12 százalékkal, jövő év január elsejétől pedig újabb 11 százalékkal emelkedik, amivel a kis- és közepes vállalkozások képviselői nem értenek egyet. A javaslatuk az volt, hogy a minimálbér legfeljebb 5 százalékkal nőjön, és az összegéből 300 lej továbbra is maradjon adómentes, amit azzal indokolt, hogy „ez óriási anyagi erőfeszítést követel a kisebb cégektől”.

Magyarországon is elérheti a 300 ezret a minimálbér

Idehaza hónapok óta zajlanak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről, ám konkrét összegek a szakszervezetek és a munkaadók részéről nem hangzottak el. A kormány kivétel ebben: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy hete pénteken vázolta fel, hogyan képzeli el a kabinet a következő évek béremelési ütemét. Eszerint 2025. január elsejével a magyar minimálbér 12 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedne,

az előbbi 298 816 forintra, az utóbbi 358 600 forintra. A nettóban ez 198 713 forintot és 238 469 forintot jelent.

Tehát a magyar bruttó minimálbér kisebb lehet, mint a román társa, ám ez nem feltétlen jelenti azt, hogy rosszabb helyzetben lennének a magyar munkavállalók:

  • egyrészt Romániában 2017 óta egy az egyben ráterhelik az élőmunkaterheket a bérekre, ami értelemszerűen felhúzza az adózás előtti kereseteket, így a nettó is jóval alacsonyabb;
  • másrészt keleti szomszédunknál a munkavállalók több mint negyede, mintegy 2-2,5 millió fő minimálbéren van foglalkoztatva. 

Ezzel szemben Magyarországon a minimálbéren foglalkoztatottak száma alig 250 ezer körül mozog, miközben a garantált bérminimumot, ami jóval magasabb a minimálbérnél, nagyjából 750 ezren kapják. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.