BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
World's largest hot desert: The Great Sahara

Az Európai Bíróság elmeszelte az Európai Bizottságot

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Külügyi szolgálata hivatalos közleményben reagált a bírósági határozatra, amelyben hangsúlyozzák, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a Marokkóval fennálló stratégiai partnerségnek. Hozzátették: tudomásul vették az uniós bíróság döntését, melyet részletesen elemezni fognak.

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság pénteken közzétett határozatában megállapította, hogy az Európai Bizottság (EB) megsértette a nyugat-szaharai nép önrendelkezési jogát azzal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kötött Marokkóval. Az észak-afrikai ország 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát, a 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban, halban és feltehetőleg olajban is gazdag területet.

World's largest hot desert: The Great Sahara
 A gyéren lakott Nyugat-Szahara földje olajat is rejthet / Fotó: AFP

A függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával. Az Európai Unió (EU) 2019-ben halászati és mezőgazdasági megállapodásokat kötött Marokkóval, amelyek a Nyugat-Szaharából származó termékekre is kiterjedtek.

A bíróság pénteki ítélete szerint a nyugat-szaharai nép beleegyezése a megállapodás végrehajtásába a feltétele azon határozatok érvényességének, amelyekkel az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács az EU nevében jóváhagyta az egyezményt. A határozat hozzáteszi: habár az Európai Bizottság folytatott konzultációkat a megállapodás megkötését megelőzően, a folyamat azonban nem a nyugat-szaharai népet vonta be, 

hanem az ott jelenleg tartózkodó lakosokat, függetlenül attól, a nyugat-szaharai néphez tartoznak-e vagy sem.

A testület szerint mivel e nép jelentős része jelenleg e területen kívül él, a konzultációs eljárás nem volt alkalmas arra, hogy megállapítsa a nyugat-szaharai nép beleegyezést a kereskedelemi egyezménybe. A bíróság azt is kimondta, a Nyugat-Szaharában termelt paradicsom és dinnye címkézése során az eredeti származási helyet kell feltüntetni.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Külügyi szolgálata hivatalos közleményben reagált a bírósági határozatra. Ebben hangsúlyozzák, nagy jelentőséget tulajdonítanak a Marokkóval fennálló, hosszú távú, széles körű és mély stratégiai partnerségnek. Azt is közölték, hogy tudomásul vették az uniós bíróság döntését, melyet részletesen elemezni fognak. 

Az EB közleménye azt is hozzáfűzi, hogy a bírósági ítélettel összhangban az EU további 12 hónapra fenntartja a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodás érvényességét.

Így ne jetskizzünk Marokkóban, ha nem akarjuk, hogy lelőjenek, mint most két embert

Két jetskiző férfit lőtt agyon az algériai parti őrség, miután a Marokkóból induló négyfős csoport eltévedt, és algériai vizekre ért. Harmadik társukat letartóztatták a hatóságok, egyedül egyikük testvére ért vissza Marokkóba az incidens után. A két ország között 1994 óta zárva a határ

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.