BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Jakarta,-,May,03,2024:,International,Monetary,Fund,(,Imf),Logo

Új Nemzetközi Valutaalapot indítana Oroszország

A BIRCS-csoport elnöke versenytársat építene az ENSZ intézményének. Az IMF-alternatíva ugyanis Moszkva szerint ellensúlyozni tudná a Nyugat pénzügyi fölényét.

Oroszország, amely idén a BRICS-csoport elnöke, felszólította partnereit, hogy hozzanak létre alternatívát a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben a csoport e havi csúcstalálkozója előtt, amellyel ellensúlyoznák a nyugati országok politikai nyomását – írta a Reuters.

Jakarta,-,May,03,2024:,International,Monetary,Fund,(,Imf),Logo
IMF-alternatívát alapítana a BRICS, hogy szembeszálljon a Nyugat pénzügyi hatalmával / Fotó: Shutterstock

Az eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát tömörítő BRICS-csoport az utóbbi években Dél-Afrikával, Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal, az Egyesült Arab Emírségekkel és Szaúd-Arábiával bővült. A BRICS vezető pénzügyi és jegybanki tisztviselői pedig ezen a héten Moszkvában találkoznak.

A globális pénzügyi rendszert a nyugati országok irányítják, és a világgazdaság 37 százalékát képviselő csoportnak alternatívát kell teremtenie. Az IMF és a Világbank nem támogatja a mi közösségünket 

– jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, a találkozó házigazdája. Szerinte új feltételeket vagy akár új intézményeket kell kialakítani, amelyek a fejlődő országoknak „valódi segítséget nyújtanak”.

Az IMF leváltása kiemelte fontos Moszkvának, miután az ukrajnai háború 2022-es kirobbanását követő nyugati szankciók befagyasztották dollárban és euróban lévő devizatartalékait, pénzügyi rendszerét gyakorlatilag megnyomorították és elvágták az országot a nemzetközi tőkepiacoktól.

Az orosz jegybank kormányzója, Elvira Nabiullina korábban már beszélt egy BRICS Bridge fizetési rendszerről, amely összekötné a tagországok pénzügyi rendszereit, de ennek a projektek a végrehajtása eddig lassan haladt.

Az egyetlen pénzügyi intézmény, amelyet a BRICS-országok eddig létrehoztak, az Új Fejlesztési Bank, amelyet 2015-ben hoztak létre a tagállamok és más feltörekvő gazdaságok infrastrukturális és fenntartható fejlesztési projektjeinek finanszírozására.

Budapesten ekézik az IMF-et, amiért visszatér Oroszországba

A nemzetközi szervezet ugyanakkor nem pénzügyi támogatást ad Moszkvának. Egyes uniós tagállamok szerint azonban már az éves gazdasági felülvizsgálat elvégzése is rossz üzenetet küld.

 

IMF

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.