BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
International Monetary Fund
IMF
Szerbia

Célegyenesben Szerbia: utoljára veszi górcső alá az ország gazdaságát az IMF

A Nemzetközi Valutaalap megkezdte az utolsó felülvizsgálatát Szerbiában. Küldöttsége a következő szűk két héten át veszi ismét górcső alá az ország makrogazdasági mutatóit. A számok alapján mindenki optimista lehet, de van, amiben nem enged a valutaalap.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) missziója csütörtökön megkezdte újabb szerbiai vizsgálódását. Az IMF-küldöttség valójában a 2022-ben jóváhagyott készenléti hitelmegállapodás negyedik, egyben utolsó felülvizsgálata keretében vizsgálódik október 15-ig. Elsőként Sinisa Mali pénzügyminiszter, a kormány alelnöke tárgyalt a delegátussal.

International Monetary Fund
IMF
Szerbia
Az IMF október 15-ig vizsgálja a szerb gazdasági adatokat / Fotó: Anadolu via AFP

Donald McGettigan, az IMF küldöttségének vezetője szerint a makrogazdasági mutatószámok kifogástalanok. Kiemelte: az eladósodottságra és a foglalkoztatottságra vonatkozó adatok is kielégítők, megvan a pénzügyi stabilitás a költségvetésben. A szerb jegybank és a kormányzat képviselőivel folytatott tárgyalásokon megerősítették, hogy az összes korábban kitűzött célt sikerült teljesíteni.

A szerkezeti átalakítások is jól haladnak, emellett a nagyvállalatok reformja is folyamatban van

– állapította meg. 

Az IMF képviselői azt is kiemelték, hogy Szerbia gazdasága növekedési pályán van, az infláció pedig csökken. Az is előny, hogy az ország kivételes földrajzi helyzetének köszönhetően vonzó a külföldi befektetők számára is. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy európai viszonylatban – az első fél évben – a szerb gazdaság produkálta a második leggyorsabb növekedést.

New Serbian Finance Minister Sinisa Mali
Siniša Mali szerb
pénzügyminiszter
 Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter / Fotó: Anadolu via AFP

Aleksandar Vucic államfő is tárgyalt az IMF képviselőivel. Hangsúlyozta: Szerbia számára nagy jelentőségű az IMF jelenléte, ami a közvetlen külföldi beruházások további erőteljes bevonzását is serkentheti.

Az IMF-nek azért vannak feltételei

Ugyanakkor arról beszélt, nehéz tárgyalások elé néznek, ugyanis a valutaalap képviselői egyes kérdésekben merev álláspontot tanúsítanak. A költségvetési deficit kikötésük szerint GDP-arányosan nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Vucic abban bízik,

sikerül a szigort enyhíteni, és engedélyezik az ennél valamivel nagyobb deficitet a jövő évi állami büdzsé esetében.

Az elnök rámutatott, hogy az IMF 2011-ben úgymond „távozott” országából, de 2014-ben ő maga helyezkedett arra az álláspontra, hogy szükség van az együttműködésre.

Az IMF küldöttsége Szerbiában várhatóan az Ugrás a jövőbe – Szerbia 2027 elnevezésű, átfogó fejlesztési programhoz kapcsolódó beruházási tervek keretében megvalósuló projektek esetleges finanszírozásáról is tárgyalnak.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, 2022 decemberében az IMF 2,4 milliárd eurós készenlétihitel-megállapodást kötött Szerbiával, ami most fog lejárni.

  • A jegybank,
  • a kormány és 
  • a valutaalap

képviselői is egyetértettek abban, hogy a világgazdaság egy válságokkal fenyegető időszakában van, ami jelentős kockázatokat rejt magában, ami miatt óvatosan kell tervezni a monetáris és a fiskális politika területén egyaránt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.