BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iránban már a válaszlépéseket tervezik Izrael szombati támadása után

Az iráni parlament összeült vasárnap, hogy megtárgyalja a szombati izraeli támadásra adandó válaszlépéseket.

Egy nappal azután, hogy Izrael légicsapásokat mért kulcsfontosságú iráni célpontokra, az iráni parlament vasárnap zárt ajtók mögött ülésezett, hogy megvitassa a válaszlépéseket – számol be róla MTI.

izraeli támadás
Iránban már a válaszlépéseket tervezik Izrael szombati támadása után / Fotó: AFP

A tanácskozáson Baker Kalibaf parlamenti elnök, az Iszlám Forradalmi Gárda egykori tábornoka elnökölt az iráni médiajelentések szerint. Izrael szombaton indított támadást Irán ellen, azt közölve, hogy a rakéták gyártására használt létesítményeket, valamint a föld-levegő rakéták bázisait vette célba. Az iráni állami média arról számolt be, hogy a csapásokban négy katona vesztette életét.

Az IRNA állami hírügynökség szerint Kalibaf kijelentette, hogy az izraeli támadásra biztos az iráni katonai válasz, bár azt „passzívnak” minősítette, és mértékét sem árulta el.

Kalibaf az ENSZ alapokmánya szerinti önvédelem jogára hivatkozott. Ugyanakkor hangsúlyozta a libanoni és gázai övezeti tűzszünet megteremtésének szükségességét.

Ahogy beszámoltunk róla, iráni célpontokat támadott az izraeli légierő szombat hajnalban. A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, az izraeli harci repülőgépek katonai célpontokat, 

  • elsősorban rakéta-
  • és légvédelmi rendszereket bombáztak. 

A bejelentés szerint a vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, illetve iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát. A közlés szerint Izrael föld-föld ballisztikus rakéták indítóállomásait is támadta Iránban. Egy katonai forrás azt állította, hogy összesen mintegy húsz iráni célpontot ért találat Izrael részéről. Fontos, hogy ezek között nem szerepelt energetikai infrastruktúra.

Teherán válasza Izraelnek elkerülhetetlen lesz – jelentette ki Mohammad Baker Kalibaf, az iráni parlament elnöke zárt ülésen – közölte vasárnap a KAN izraeli állami műsorszolgáltató. Tegnap este az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy joga van az önvédelemhez a szombati támadást követően. A közlemény szerint az iráni radartelepek megsérültek, de néhányat már javítanak, és hozzátették, hogy Izrael úgynevezett „stand off” rakétákat használt az iraki légtér felett a támadások indításához.

Izrael szombat hajnali, Washingtonnal egyeztetett Irán elleni támadása rakéta- és légvédelmi állomásokra korlátozódott, visszafogottabb volt, mint azt sokan várták, és segítheti a diplomáciai erőfeszítéseket a túszok visszajuttatására és a harc korlátozására Libanonra és Gázára. Legalábbis ebben reménykedett az USA, ám a közben érkező iráni reakciók nem ezt a forgatókönyvet vetítik előre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.