BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy második NATO-t hoznának létre a japánok

Japán új miniszterelnöke egy tanulmányban azt írta, hogy Ázsia háborúkba fog fulladni a közeljövővőben. Isiba Sigeru kormányfő azért olyan biztos ebben, mivel Ázsiában nincs egy olyan NATO-hoz hasonló szervezet, ami kordában tarthatná Kínát. Ivaja Takesi japán külügyminiszter megpróbálta elvenni a miniszterlenök szavainak az élét és arról beszélt, hogy egy második, ázsiai NATO létrehozása nagyon hosszú távú jövőkép.

Isiba Sigeru új japán kormányfő felvetése egy NATO-jellegű ázsiai katonai védelmi szövetség megalakításáról egy hosszabb távú megfontolást igénylő "jövőkép" – jelentette ki Ivaja Takesi japán külügyminiszter szerdán Tokióban.

Japanese Airborne Brigade Training with Allies
NARASHINO, JAPAN - JANUARY 7: Japan's Self-Defense Forces 1st Airborne Brigade conduct descent training with allies US, UK, Canada, France, Germany and Philippines on January 7, 2024, at Camp Narashino training area, in Chiba Prefecture near Tokyo, Japan. The aim of the military exercise is to improve peace and stability in the Indo-Pacific region, also quickly to deploy in the air and lands by parachute in the most difficult and important situations in the face of national and/or international crisis such as invasion of the country or in the face of large-scale natural disaster. The 1st Japanese Airborne Brigade is the only parachute unit of the Ground Self-Defense Force which is first focusing on the recapture of remote islands through emergency of deployments airborne and air assault operations. David Mareuil / Anadolu (Photo by david mareuil / 
ANADOLU / Anadolu via AFP)

Japán
Japán felvetette egy ázsiai NATO megszervezését / Fotó: david mareuil / ANADOLU / AFP

Meglehetősen nehéz volna most megalakítani egy olyan szervezetet Ázsiában, amely kölcsönös védelmi kötelezettségeket írna elő a tagok számára. Valamint egy ilyen terv megvalósításához alaposan mérlegelni kell a közép- és hosszú távú kiadásokat

– tette hozzá a külügyminiszter egy sajtótájékoztatón. A volt védelmi miniszter Isiba részben azzal nyerte meg az elnökválasztást a kormányzó Liberális Demokrata Pártban (LDP), hogy az ország védelmi megerősítését ígérte, ezen belül felvetette egy NATO-jellegű, ázsiai katonai-védelmi szövetség megalakítását.

Isiba a Hudson Institute washingtoni kül- és biztonságpolitikai elemzőintézet számára írt cikkében azt írta: 

Ázsiában "valószínűleg háborúk fognak kitörni", miután "a kontinens nem rendelkezik a NATO-hoz hasonló katonai védelmi szövetséggel", márpedig egy ilyen "Kína elrettentéséhez" elengedhetetlen.

A japán külügyminiszter hozzátette: a kormány továbbra is fenntartja azon álláspontját, miszerint az ország háborúellenes alkotmányának megfelelően nem gyakorolhatja a kollektív önvédelemhez való jogát kizárólag más országok védelme céljából.

Ivaja Takesi szerint egy ilyen új védelmi szövetség megalakításánál "kellőképpen figyelembe kell venni" az indiai-csendes-óceáni térség országai közötti eltérő politikai és gazdasági rendszereket és a biztonságpolitikai sokféleséget is.

Amerikai tisztségviselők és Japán térségbeli szövetségeseinek tisztségviselői is kétkedve fogadták a gondolatot, hogy egy NATO-jellegű ázsiai katonai védelmi szövetség egyhamar megvalósulhat.

Ázsia nagy része nem lelkesedik Japán ötletéért

Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter október 1-jén kijelentette, hogy 

Újdelhi nem ért egyet az új japán miniszterelnök elképzelésével.

 Japánnal ellentétben India soha nem állt szerződéses szövetségben más országokkal, és nem is gondolkodik ilyenen. India és Japán történelme és helyzetkezelési módszerei eltérőek - mondta a Carnegie Endowment for International Peace washingtoni székhelyű független agytröszt rendezvényén.

A japán külügyminiszter hangoztatta: Japán folytatni fogja a többoldalú biztonsági együttműködések kiépítését, és az "ázsiai NATO ötlete nem egy adott ország ellen irányuló törekvés". Hangsúlyozta, hogy szükséges a status quo erőszakos megváltoztatására irányuló egyoldalú kísérletekkel szembeni "elrettentés" megerősítése, de fontos az országok közötti párbeszéd fenntartása is a bizalom kiépítése és a feszültségek növekedésének megakadályozása érdekében.

A kínai elnök elmondta, mi állhat a fejlődés és az újraegyesítés útjába: semmi

A kínai elnök a népköztársaság megalapításának 75. évfordulója alkalmával mondott tüzes beszédet. Hszi Csin-ping külön kiemelte Tajvan „visszaszerzését”, amelyet a kormány első számú céljának nevezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.