BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Aerial photos of city sceneries on both sides of Huangpu River in Shanghai
Aerial photos of the beautiful city sceneries on both sides of Huangpu River under blue sky in Shanghai, China, 25 February 2021. (Photo by Stringer / Imaginechina via AFP)

Kína: gyenge növekedés, tele bizonytalansággal, kérdőjelekkel

Az elmúlt hat negyedév leggyengébb gazdaságnövekedési adatát publikálhatják pénteken, és még mindig sok a kérdőjel a gazdaságösztönző program körül.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal bővülhetett a kínai gazdaság, ami  2023 márciusa óta a legalacsonyabb ütem. 

Aerial photos of city sceneries on both sides of Huangpu River in Shanghai
Aerial photos of the beautiful city sceneries on both sides of Huangpu River under blue sky in Shanghai, China, 25 February 2021. (Photo by Stringer / Imaginechina via AFP)
A kínai ingatlanszektor gondjai sem oldódtak meg
Fotó: AFP


A számok rávilágítanak a világ második legnagyobb gazdaságának gyengeségére, ezt  a kínai vezetés is látta, és ösztönző programokat lengetett be. A „szóbeli intervenció” is elég volt arra, hogy történelmi magasságba röpítse a tőzsdét, és arra is, hogy elemzőházak javítsák az idei évre adott gazdaságnövekedési előrejelzésüket.

Szó elszáll, bejelentés megmarad

Részleteket azonban nem közöltek a tervekről, és egyre nagyobb a félelem, hogy  Peking erőfeszítései nem lesznek elegendőek a növekedés élénkítéséhez. 

A kínai lassulás elmélyülésének pedig sürgetnie kellene a politikusokat is, hogy mihamarabb lépjenek – mondta Csang Shu, a Bloomberg vezető ázsiai közgazdásza.

Pénteken sok minden kiderül, ugyanis magyar idő szerint hajnalban közzéteszik a harmadik negyedévi gazdaságnövekedési mutatókat, 

amik várhatóan gyengék maradnak.

– Az ipari termelés az előrejelzések szerint szeptemberben 4,6 százalékkal emelkedik éves alapon, tehát alig változik  augusztushoz képest.
 

– A kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal emelkedhet tavalyhoz képest, az előző havi 2,1 százalék után. 
 

– Az állóeszköz-befektetések az első kilenc hónapban valószínűleg tovább lassulnak 3,3 százalékra
 

– az ingatlanbefektetések 10 százalékot zuhanhattak az első kilenc hónapban
 

– a munkanélküliségi ráta 5,3 százalék maradhatott.

A már ismert szeptemberi adatok lehangolóak: az export meredeken lassult, a deflációs nyomás erősödött – fogyasztói árak váratlanul mérséklődtek. Mindezek ellenére egyelőre semmi sem utal arra, hogy Peking sürgősnek érezné a fogyasztás felpörgetését,  Hszi Csin-ping elnök is mindössze annyit mondott a kormány tagjainak, hogy tegyenek meg mindent a gazdaság felpörgetésére.

WEY brand appeared at the Shanghai Auto Show, concentrating on exploring the European market
A forklift backs up at the WEY factory in Baoding China on May 18th, 2021. (Photo by Dan Sandoval / Great Wall Motor Co. Ltd.)
Fotó: AFP

Sokan kételkednek

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy Peking húzza az időt, vagy ellenkezőleg, éppen időt nyer a gazdaságösztönző program bejelentésére. Az azonban biztos, hogy egyre többen kételkednek abban, hogy a hatóságok vajon elég muníciót bevetnek-e majd a gazdaság fellendítésére.

Míg Peking az adósság átstrukturálásával, és a magánszektor bizalmának helyreállításával van elfoglalva, maga a fellendülés,és a fogyasztás helyreállása lassú és rögös lesz 

– vélik a Morgan Stanley közgazdászai. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.