BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angliában tetőznek a bolti bűncselekmények – húsz éve nem történt annyi bolti lopás, mint idén

A kereskedők egyre jobban aggódnak az erőszakos visszaélések miatt. Anglia és Wales városaiban 2003 óta nem jegyeztek be annyit bolti lopást, mint az elmúlt egy évben.

Anglia és Wales városaiban 20 éves rekordot döntött idén a bolti lopások száma. A kereskedőknek továbbra is meg kell küzdeniük az egyre gyakoribb erőszakos visszaélésekkel és nem győzik figyelmeztetni erre az alkalmazottakat. A 2024 júniusáig vizsgált évben összesen 469 788 esetet jegyeztek fel a rendőrségi erők, ami 29 százalékos növekedést jelent a megelőző 12 hónapban regisztrált 365 173 esethez képest.

Shoplifting is a trade problem, Angliában tetőznek a bolti bűncselekmények – húsz éve nem történt annyi lopás, mint idén
Angliában tetőznek a bolti bűncselekmények – húsz éve nem történt annyi bolti lopás, mint idén / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) 2003 márciusában kezdte feljegyezni ezeket az adatokat és a 2024-es az eddig mért legmagasabb szám. A kereskedők folyamatosan segítséget kérnek a bűncselekmények növekedésének megfékezésére, mivel az alkalmazottakra és az üzleteikre gyakorolt erőszakos hatások egyre jelentősebbek.

A bolti lopásokkal kapcsolatos rendőrségi jelentések száma már korábban elérte a 20 éves csúcsot, de az újabb adatok szerint ez a szám tovább növekedett. 

Ezzel párhuzamosan az utcai lopások száma is 20%-kal nőtt,

elérve a 139 368 esetet, szemben az előző év 116 312 esetével.

A brit bolti dolgozók egyre gyakrabban szembesülnek erőszakos és bántalmazó viselkedéssel, különösen az Egyesült Királyság nagyobb szupermarketjeiben. A kiskereskedelmi bűnözés növekedése egy olyan időszakban történt, amikor az élelmiszerárak jelentős infláción mentek keresztül, ami sok fogyasztót pénzügyi nehézségekkel sújtott – írja a The Guardian.

A Co-op áruházlánc azonban azt állította, hogy a bolti lopások és az erőszak növekedésének hátterében szervezett bűnözők állnak, nem pedig azok, akik a megélhetésért lopnak. Paul Gerrard, a Co-op közkapcsolati igazgatója a Lordok Házának igazságügyi és belügyi bizottságának elmondta, hogy a kiskereskedelmi bűnözés növekedését – a lánc tapasztalatai szerint – nagyrészt azok az elkövetők okozzák, akik bandákban nagy mennyiséget lopnak.

A kiskereskedelmi szektor nyomására a brit kormány javasolta, hogy a bolti dolgozók elleni támadásokat külön bűncselekményként kezeljék. 

A kereskedők remélik, hogy az új bűnügyi és rendészeti törvény megkönnyíti majd a rendőrség számára a bűncselekmények kivizsgálását és az elkövetők bíróság elé állítását.

A bűnmegelőzés új kora: valóban az MI lehet a megoldás a lopásokra 

Dél-koreai kutatók bemutatták a Dejaview nevű mesterséges intelligencián alapuló rendszert, amely a térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, hogy felismerje a bűncselekmények bekövetkezésének lehetőségét, és megakadályozza azokat. A Dejaview figyelembe veszi az olyan tényezőket, mint a napszak, a helyszín, a korábbi incidensek, valamint más változókat, hogy felmérje egy gyanús esemény bekövetkezésének kockázatát.

Sok bolti dolgozó panaszkodik, hogy munkájuk során nem érzik magukat biztonságban, és sokan fontolgatják, hogy elhagyják a kiskereskedelmi ágazatot. Egy felmérés szerint minden harmadik bolti dolgozó hetente tapasztal verbális vagy fizikai bántalmazást a vásárlók részéről. A Retail Trust jótékonysági szervezet felmérése szerint a megkérdezett 1200 dolgozó közel fele félti a biztonságát, míg több mint egyharmaduk gondolkodik azon, hogy feladja állását vagy elhagyja az iparágat az erőszak és a bántalmazások növekedése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.