BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Szíriába menekülnek az emberek, Libanonból százezren érkeztek oda

Tömegével menekül a nép Libanonból a szomszédos Szíriába. A libanoniak az izraeli hadsereg és a Hezbollah összecsapásai elől menekül, országon beül már több mint egymillióan elhagyták az otthonukat.

A libanoni egészségügyi hatóságok szerint több mint ezer libanoni meghalt és hatezer megsebesült, amióta Izrael fokozta a határokon átnyúló támadásokat Dél-Libanonban és Bejrútban. A harcok elől menekül a nép, mégpedig abba a Szíriába, ahol néhány éve még az Iszlám Állam terrorja és a polgárháború elől menekültek a lakosok Európába.

libanon, hezbollah, izrael, moszad
Menekülnek a libanoniak az otthonaikból / Fotó: Rabih DAHER / AFP

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint az elmúlt két hétben mintegy százezren menekültek a szomszédos Szíriába az izraeli hadsereg elől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és partnerszervezetei élelmiszert, vizet, takarókat és orvosi segítséget nyújtanak a határátkelőhelyeken, és további segítséghez irányítják a kitelepítetteket Szíriában. Az ügynökség ezentúl adományok gyűjt a libanoni és a szíriai humanitárius válságok enyhítésére.

Najib Mikati libanoni miniszterelnök közlése szerint csaknem egymillióan kényszerültek a lakóhelyük elhagyására az országban Izrael támadásai miatt. A vezető úgy látja, hogy Libanon „történelmének legnagyobb kitelepítési hullámát” éli át.

Az izraeli hadsereg napokkal ezelőtt figyelmeztette a határa közelében élő libanoniakat az otthonaik elhagyására, mivel a térségben megkezdte a Hezbollah célpontjai elleni, „korlátozott szárazföldi hadműveletet”.

Menekítik állampolgáraikat az országok Libanonból

Harmadik országok felszólították az állampolgáraikat Libanon elhagyására és segítenek az evakuálásban. Bulgária 150 állampolgárát menekítette ki és a repülőjáratain helyet biztosított más országok állampolgárainak is – írja az Euronews.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.