BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Norwegian,Flag,Is,Placed,On,The,Facade,Of,The

Norvégia: a kincstári optimizmus jellemzi a jövő évi büdzsé tervezetét

A skandináv ország kevesebbet használna föl az állami vagyonalapból jövőre, a gazdaság fellendülésében bíznak.

Idén a norvég kormány az ország 1700 milliárd dolláros vagyonalapjának 2,6 százalékát költi el, míg jövőre egytized százalékkal kevesebbet, 2,5 százalékot tervez költeni.  Az Oroszország elleni szankciók miatti kőolajexport-növekedés ugyan folyamatosan erősíti az északi ország gazdaságát, ugyanakkor az ukrán menekültekre, és a honvédelemre is a vártnál többet költ.

The,Norwegian,Flag,Is,Placed,On,The,Facade,Of,The
Jövőre felgyorsulhat a gazdaságnövekedés üteme
Fotó: Shutterstock

A gyengébb korona is hozzájárult a vagyonalap méretének növeléséhez, így a politikusok több pénzt költhetnek el anélkül, hogy megszegnék a  fiskális szabályokat, amelyek az alap értékének 3 százalékában korlátozzák az elkölthető pénz mennyiségét.  

Mivel az idén jóval az inflációt meghaladó bérnövekedés várható, a norvég háztartások vásárlóereje várhatóan javul, és hozzájárul jövőre hozzájárulhat egy magasabb növekedési ütem eléréséhez. - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap arra szólította fel a kormányt, hogy óvatosan költekezzen, és nyúljon hozzá a betegszabadságokhoz, illetve a rokkantsági ellátásokhoz,  ugyanis az olajbevételek várhatóan csökkenni fognak, de ennek ellenére a költségvetés expanzív marad.
A minisztérium előrejelzése szerint az anyaország gazdasága jövőre 2,3 százalékkal bővül, szemben a korábbi, májusban közzétett 1,9 százalékos előrejelzéssel. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.