BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joe Biden szavára tovább drágult az olaj – sok múlik Izraelen

Az amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint már tárgyalnak Izrael válaszcsapásáról, rögtön tovább emelkedett az olaj ára. Izrael azt tervezi, hogy célba veszi Irán olajiparát, ez pedig csak tovább súlyosbítaná az olaj helyzetét.

Az olaj ára 5 százalékkal megugrott, miután Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Izrael esetleges támadásairól Irán olajipara ellen. Az amerikai elnököt korábban egy látogatás során megkérdezték, hogy támogatná-e Irán olajlétesítményeinek megtámadását, amire így válaszolt: „szóba került már”.

LNG tanker arrives at the "German Baltic" energy terminal, Joe Biden szavára tovább drágult az olaj – sok múlik Izraelen
Joe Biden szavára tovább drágult az olaj – sok múlik Izraelen / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Irán a világ hetedik legnagyobb olajtermelője: termelésének mintegy felét külföldre exportálja, főként Kínába. Azóta, hogy Irán hétfőn rakétatámadást indított Izrael ellen, a Brent nyersolaj ára 10 százalékkal, 77 dollárra emelkedett hordónként, bár ez még mindig alacsonyabb az év elején tapasztalt szinteknél.

Az energiaárak hosszabb távú emelkedése esetén nagyobb esély van a magasabb üzemanyagárakra, 

valamint a gáz- és villanyszámlák növekedésére, ami inflációs nyomást eredményezhet. Eddig az évben a kínai gyenge kereslet és Szaúd-Arábia bőséges kínálata kordában tartotta az olajárakat.

Az olajpiacok reakciója eddig sokkal enyhébb volt, mint például Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója idején. Azonban a közel-keleti erőszak fokozódása és a további akciók fenyegetése most aggasztja a piacokat. Különösen aggasztó, hogy bármilyen eszkaláció blokkolhatja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül a világ olajszállítmányainak harmada és a cseppfolyósított földgáz (LNG) egyötöde halad át – írja a BBC.

Oroszország ukrajnai háborúja óta a világ egyre inkább függ az LNG-t szállító hajóktól. 

Még ha fizikailag leginkább Ázsia függ is az olaj- és gázáramlástól a Perzsa-öbölből, az ilyen fejlemények közvetlen árbefolyása világszinten is jelentős lenne. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója csütörtökön figyelmeztetett a „nagyon komoly” potenciális hatásokra, és elmondta, hogy „rendkívül szorosan” figyeli a fejleményeket.

Az iráni olajtermelés lehet az izraeli válaszcsapás célpontja

Az iráni rakétazáporra jelentős válaszcsapással fog Izrael reagálni a következő napokban, ami többek között a perzsa ország olajtermelését és más stratégiai eszközeit veheti majd célba izraeli tisztviselők szerint. Az olajárak kedden már a közelgő iráni támadás hírére megindultak felfelé, és a nyersanyag drágulása szerdán is folytatódott.

Irán azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael válaszol a rakétákra, újabb támadást indít a zsidó állam ellen. 

Ez az Axiosnak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint megnyitja az utat bármilyen válaszlépés előtt, beleértve az iráni nukleáris létesítmények megcélzását is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.