BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: Izrael megtámadta Iránt – ez a megtorlás

A zsidó állam hadserege katonai csapást mért Iránra szombat éjjel. Ez a régóta ígért megtorlás azért, mert Irán október 1-jén rakták százai zúdította Izraelre. Fontos kiemelni, hogy a hírek szerint Izrael az akciót megelőzően értesítette Iránt, ami arra utal, hogy nem akar a totális háború útjára lépni.

Iráni célpontokat támadott az izraeli légierő szombat hajnalban – közölte a zsidó állam hadserege.

rakéták
Rendkívüli: Izrael megtámadta Iránt – ez a megtorlás / Fotó: Anadolu via AFP, illusztráció

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, az izraeli harci repülőgépek katonai célpontokat, 

  • elsősorban rakéta-
  • és légvédelmi rendszereket bombáztak.

A bejelenés szerint a vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, illetve iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát. A közlés szerint Izrael föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásait is támadta Iránban. Egy katonai forrás azt állította, hogy összesen mintegy húsz iráni célpontot ért találat Izrael részéről. Fontos, hogy ezek között nem szerepelt energetikai infrastruktúra.

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén. A tájékoztatás szerint ezek az akciót követően biztonságban visszatértek az izraeli bázisaikra. "Az okozott károk felmérése tart, de az IDF (a zsidó hadsereg – a szerk.) már most szélesebb cselekvési szabadsággal rendelkezik" – fogalmaztak izraeli katonai források. Azt is hangsúlyozták, hogy ezzel bebizonyították, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten.

Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá

 – figyelmeztetett az izraeli hadsereg szóvivője szombat éjjel. Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter az Irán elleni hadműveletet a Kiryaból, az izraeli védelmi erők Tel-Aviv-i katonai főhadiszállásának bunkeréből irányították.

A CNN úgy fogalmaz, hogy a művelet az október eleji, Iránból Izraelre kilőtt rakétazápor megtorlása. Az amerikai lap szerint az izraeli lépés félelmet kelt, mert a két hadsereg között hosszan tartó konfrontáció és egy szélesebb regionális háború alakulhat ki. Az izraeli megtorlást nem kapkodtál el, tisztviselők arról beszéltek, hogy heteken keresztül zajló vita és értékelés előzte meg a döntést.

Irán a hírügynökségén keresztül megerősítette a katonai létesítmények elleni támadást, többet ezek közül nevesített is, így Teherán, Khuzesztán és Ilam tartomány katonai központjait egy részét. A perzsa állam érétkelése szerint a zsidó légierő "korlátozott károkat" okozott. "A támadásra sikeresen reagált az integrált légvédelmi rendszer" – állította.

Az Egyesül Államok határozottan jelezte, hogy nem vett részt az izraeli hadsereg Irán elleni hadműveleteiben, de médiabeszámolók szerint állítólag Izrael előzetesen értesítette a készülő akcióról. Rendkívül fontos körülmény, hogy az Axios értesülése szerint Izrael pénteken üzenetet küldött Iránnak is a megtorló légicsapásai előtt, egyúttal arra szólította fel az irániakat, hogy ne válaszoljanak. Amennyiben ez helytálló, akkor egyértelműen arra utal, hogy Izrael nem akar a totális háború útjára lépni, ugyanakkor reakció nélkül sem kívánta hagyni az iráni rakétázást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.