BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogják a fejüket a románok a költségvetési hiány láttán

Szeptember végéig a kormányzati bevételek 415,98 milliárd lejt tettek ki Romániában, 13 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor a költségvetési kiadások éves összevetésben 20,7 százalékkal, 512,22 milliárd lejre emelkedtek a románoknál.

Szeptemberben 5,44 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya – közölte pénteken a román Pénzügyminisztérium. Az eredményt az egy hónappal, illetve az egy évvel korábbi deficitadathoz képest katasztrofálisnak nevezte a Maszol, Erdély és Románia legolvasottabb és legnépszerűbb magyar hírportálja.

Románia, románok, költségvetési hiány
Fogják a fejüket a románok: egy hónap alatt 0,91 százalékponttal emelkedett a költségvetési hiány / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A portál emlékeztet: augusztus végén a hiány 4,53 százalék volt, vagyis egy hónap alatt 0,91 százalékponttal emelkedett. Ennek egyik okaként a cikk a szeptemberi nyugdíjemelést említi. Emlékeztetőül: 2023-ban 3,52 százalék volt a kilenchavi költségvetési deficit Romániában.

Szeptember végéig a kormányzati bevételek 415,98 milliárd lejt tettek ki Romániában, 13 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor a költségvetési kiadások éves összevetésben 20,7 százalékkal, 512,22 milliárd lejre emelkedtek.

A kilenchavi költségvetési hiány így 96,24 milliárd lejt tesz ki, miközben ez az összeg 2023 azonos időszakában 56,46 milliárd lej volt.

A 2024-es büdzsé tervezésekor a bukaresti kormány 5 százalékos költségvetési hiánnyal számolt, amit a szeptemberi költségvetés-kiigazítás alkalmával 6,9 százalékra módosított. A kilenchavi adat fényében a 6,9 százalék is teljesen illuzórikusnak tűnik, az éves deficit minden bizonnyal 8 százalék körül alakul majd – jegyzi meg a Maszol, felidézve: tavaly decemberben Ciolacuék 86,6 milliárd lejes éves deficittel kalkuláltak, amit szeptember végéig mintegy 10 milliárd lejjel léptek túl.  

Kevés bevándorló végez bejelentett munkát Romániában
Hiába venne fel több külföldit a munkaerőpiac, nem érkeznek. Az Európai Unión kívüli bevándorlók száma a 85 ezret sem éri el Romániában. A beengedett külföldiek közül kevesen akarnak letelepedni, a többség továbbmegy más európai országokba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.