BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Scholz India Modi

Olaf Scholz Indiának udvarol kínai kudarcai után

A német kancellár Indiába utazik. Olaf Scholz kínai kudarcai után indiai megrendelésekkel próbálná meg felrázni a német gazdaságot.

Németország igyekszik kereskedelmi és geopolitikai támogatást nyújtani Indiának. Olaf Scholz német kancellár indiai látogatása során a kínai kudarcaira igyekszik gyógyírt találni – írja a Bloomberg.

Scholz India Modi
Scholz tavaly is tárgyalt Indiában – most újra megpróbálja / Fotó: AFP

Olaf Scholz kancellár csütörtökön háromnapos látogatásra indul Indiába egy nagyszámú miniszteri és vezetői delegáció kíséretében, hogy stratégiai partnerséget alakítson ki Narendra Modi miniszterelnökkel. A két vezető péntek reggel találkozik, és közös kabinetülést tart.
Az út Scholz számára, aki az ukrajnai háború és a kínai verseny által sújtott német gazdaság újjáélesztéséért küzd, kulcsfontosságú időpontban történik. Modi nemrég tért vissza az oroszországi BRICS-csúcstalálkozóról, ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz, valamint Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. India nemrég írt alá egy határmegállapodást Kínával, hogy enyhítse a szomszédjával fennálló feszültséget a négy éve tartó patthelyzet után. A következő fontosabb kérdések kerülnek napirendre. 

Tengeralattjáró-szerződés 

India hat új tengeralattjáró megrendelését tervezi. Igyekeznek ellensúlyozni az indo-csendes-óceáni térségben Kína növekvő haditengerészeti jelenlétét. A 400 milliárd rúpiás (4,8 milliárd dolláros) megrendelésre a német Thyssenkrupp is pályázik. Versenyben vannak a spanyolok is, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök még ebben a hónapban Indiába látogat, hogy megnyissa az Airbus SE üzemét Gudzsarát államban. A spanyol Navantia szintén versenyben van a szerződésért.

India igyekszik diverzifikálni haditechnikai beszállításait,

miután Oroszország, a legnagyobb korábbi fegyverszállítója ellen az ukrán invázió miatt nemzetközi szankciókat léptettek életbe. 

Oroszország és Ukrajna 

India hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel, és Scholz azt tervezi, hogy a Putyinnal és Hszivel folytatott megbeszélései után Modival is megvitatja az ukrajnai háború problémáját. Nem megerősített hírek szerint India katonai felszereléssel látja el az orosz hadsereget. Philipp Ackermann, Németország indiai nagykövete szerint 

India nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy mindkét oldalt meghallgassa, és mindkét fél érdekeit figyelembe vegye.

Kína és a globális kereskedelem

Berlin igyekszik rávenni a német vállalatokat, hogy csökkentsék függőségüket Kínától, India, a világ ötödik legnagyobb gazdasága kézenfekvő alternatívát jelent. Ugyanakkor veszélyes befektetési terep is, hiszen szoros a kapcsolata Oroszországgal, s csak nemrég tett lépéseket, hogy lezárja határvitáját Kínával. Így erősen kérdéses, hogy Berlin ajánl-e teljes körű stratégiai partnerséget. Viszont azt a tényt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 

  • Németország már most is India legnagyobb kereskedelmi partnere Európában. 
  • A kétoldalú kereskedelem 2020–2021-ben 22 milliárd dollár volt az indiai kormány adatai szerint.
    Scholz valószínűleg erősen lobbizik majd a német kis- és középvállalatok indiai tevékenységének megkönnyítéséért. Az Indiai–Német Kereskedelmi Kamara júniusban közzétett felmérése szerint a német vállalkozások több mint 60 százaléka a bürokratikus akadályokat – például a protekcionista intézkedéseket és a közbeszerzési szabályokat – nevezte meg az országban való működés legnagyobb akadályaként.

Scholz szombaton Vasco da Gama kikötővárosában folytatja útját, ahol meglátogatja a német haditengerészet két hajóját, amelyek a kínai figyelmeztetések ellenére 22 év óta először haladtak át a Tajvani-szoroson.

Scholz a német munkaerőhiányt is igyekszik enyhíteni

Becslések szerint Németország munkaerő-állománya a következő évtizedben hétmillió fővel csökken a népesség elöregedése miatt. Berlin a munkaerőhiányt képzett bevándorlókkal próbálná meg enyhíteni. Egy német gazdaságkutató intézet, az IWD szerint a munkaerőhiány idén már közel 50 milliárd euróba kerül a gazdaságnak. A tendencia megfordítására tett kísérletként Scholz kormánya enyhített a szakképzett munkaerőre vonatkozó bevándorlási szabályozáson. 

Németország különösen fontos partnernek tekinti Indiát, amikor a szakképzett munkaerő migrációjáról van szó

– mondta Hubertus Heil munkaügyi miniszter, aki a delegáció tagja lesz.
A másik oldalon Modira nagy nyomás nehezedik, hogy több munkahelyet teremtsen a fiatalok számára, akik az ország 1,4 milliárdos lakosságának több mint felét teszik ki. Kormánya már több mobilitási megállapodásról is tárgyalt más, elöregedő társadalmakkal küzdő országokkal.

Jelenleg 137 ezer indiai dolgozik Németországban, 

a kormány számításai szerint az országnak évente mintegy 400 ezer migráns munkavállalóra van szüksége ahhoz, hogy stabilan tartsa a munkaerőpiacát.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.