BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkoló: Észak-Korea beszállt az orosz-ukrán háborúba

Kim Dzsongun már nem csak fegyverekkel támogatja Putyint. Amennyiben ez a hír igaz, akkor Ukrajna immáron nem csak az orosz reguláris haderővel került konfliktusba, hanem Észak-Korea hadseregével is. Ez pedig kétségtelenül új szintet jelentene a 2022 februárja óta dúló ukrán háborúban. A Kreml cáfol.

Egészen dermesztő információt közölt a brit The Guardian pénteken. A lap ugyanis hiteles forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy észak-koreai katonai egységeket telepítettek az orosz csapatok mellé Ukrajnában.

Sokkoló: Észak-Korea beszállt az orosz-ukrán háborúba / Fotó: AFP

Az új információ egészen pontosan úgy szól, hogy észak-koreai katonai mérnököket vezényeltek ki a frontra, hogy segítsék az orosz rakétacsapásokat. Ez már önmagában is különösen aggasztó, azonban azt is megjelent, hogy közülük többekkel az ukrán haderő végezhetett.

Észak-Korea beszállt az orosz-ukrán háborúba? 

Az eset friss, múlt heti, amikor Donyeck közelében az ukránok rakétatámadást indítottak az oroszok által megszállt területre. Ekkor halhattak meg észak-koreai katonák, de az nem tisztázott, hogy a mérnöki alakulatból vagy pedig más csapatok tagjaiként.

Amennyiben ez helytálló, akkor Ukrajna immáron nem csak az orosz reguláris haderővel került konfliktusba, hanem Észak-Korea hadseregével is. Ez pedig kétségtelenül 

új szintet jelentene a 2022 februárja óta dúló ukrán háborúban.

Ezek a híresztelések hitelesnek tűnnek, a brit sajtó szerint az észak-koreai jelenlétet Kijevben és Szöulban is megerősítették magas rangú tisztviselők. Egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy tucatnyi észak-koreai vesz részt a katona műveletekbe az orosz vonalak mögött és ők jellemzően a KN-23 rakéták indítórendszereiért felelnek. A KN-23 egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta, amelyet először 2019-ben teszteltek. Az orosz Iszkander-M rakétákhoz hasonlítják. Nagyjából 500 kilós robbanófejet hordoz, hatótávja körülbelül 500 kilométer.

Kim Jonghjon dél-koreai védelmi miniszter azt mondta, hogy nagy valószínűséggel észak-koreai tiszteket vezényeltek az oroszok mellé harcolni és közülük haltak meg többen többen. További részleteket nem árult el. Andrij Kovalenko, az ukrán dezinformációellenes központ vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy néhány észak-koreai meghalt Oroszországban.

A The Guardian emlékeztetett rá, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly Oroszországba utazott, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. Erről eddig azt lehetett tudni, hogy fegyverüzletet kötöttek. A lap szerint Phenjan lőszerszállítmányai létfontosságúak voltak ahhoz, hogy az orosz erők előre nyomulhassanak az idén nyáron Kelet-Ukrajnában. Csakhogy egyre világosabbnak tűnik, hogy a 2023-as orosz–észak-koreai megállapodás sokkal több, mint szimpla fegyverszállítás.

Fontos ugyanakkor, hogy Moszkva és Phenjan az egymással való fegyverkereskedelmet is tagadja, a Kreml pedig csütörtökön "újabb álhírnek" titulálta az észak-koreai csapatok ukrajnai állomásoztatását. Zsoldosok azonban elismert módon harcolnak orosz zászlók alatt. Néhány hónapja írtunk arról, hogy kínai fegyvereseket is lelepleztek Ukrajnában.  

Baljós leleplezés: videóra vették, hogy kínai zsoldosok harcolnak Ukrajnában Oroszország oldalán – ez lehet a vég kezdete

Miközben Macron francia elnökkel az élen a nyugati világ egy része egyre zavarbaejtőbb módon beszél NATO-csapatok bevetéséről Ukrajnában, addig egy másik, talán a legnagyobb szuperhatalom, Kína is megjelent valamilyen formában az orosz–ukrán háborúban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.