BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pistachio Cultivation In Castilla - La Mancha
CIUDAD REAL, CASTILLA LA-MANCHA, SPAIN - SEPTEMBER 21: Pistachio harvest at a farm on September 21, 2022, in Ciudad Real, Castilla La Mancha, Spain. Castilla-La Mancha has more than 80% of the pistachio crop in the whole country and is a great reference because its climatic conditions are very favorable for this nut. Currently, Ciudad Real is home to the largest pistachio processing plant in Europe, inaugurated at the beginning of September in the municipality of Argamasilla de Alba and with a production capacity of up to six million kilos of pistachios. Pistachios are harvested from the end of August and can last until September or October, when the ripening cycle closes with the later varieties. After they are harvested, they are peeled and spread out in drying machines for a few days until they are packaged, among other processes. Many farmers have switched to working with pistachio due to its high economic profitability. (Photo By Patricia Galiana/Europa Press via Getty Images)

Spanyolország lesz Európa pisztácia-nagyhatalma

A szőlő és a gabona nem bírja a tartós aszályokat. Velük szemben a pisztácia nyereséges váltást jelent, de türelem kell hozzá.

A spanyol gazdáknak a szőlőről és a gabonáról más növények termesztésére kell átállniuk, olyanokra, amelyek jobban bírják az egyre gyakoribb és tartósabb aszályokat – és ezzel ők maguk is sokkal jobban járnak. A pisztácia ugyanis sokkal jövedelmezőbb.

Pistachio Cultivation In Castilla - La Mancha
CIUDAD REAL, CASTILLA LA-MANCHA, SPAIN - SEPTEMBER 21: Pistachio harvest at a farm on September 21, 2022, in Ciudad Real, Castilla La Mancha, Spain. Castilla-La Mancha has more than 80% of the pistachio crop in the whole country and is a great reference because its climatic conditions are very favorable for this nut. Currently, Ciudad Real is home to the largest pistachio processing plant in Europe, inaugurated at the beginning of September in the municipality of Argamasilla de Alba and with a production capacity of up to six million kilos of pistachios. Pistachios are harvested from the end of August and can last until September or October, when the ripening cycle closes with the later varieties. After they are harvested, they are peeled and spread out in drying machines for a few days until they are packaged, among other processes. Many farmers have switched to working with pistachio due to its high economic profitability. (Photo By Patricia Galiana/Europa Press via Getty Images)
A pisztácia jól bírja a Spanyolországban egyre gyakoribb és intenzívebb aszályokat / Fotó: Patricia Galiana / Europa Press / Getty Images

Az ország középső részén fekvő Kasztília-La Mancha lett a spanyol pisztáciatermesztés központja. „A bor és a gabona már nem volt életképes opció” – mondta az AFP francia hírügynökség tudósítójának az 58 éves Miguel Angel Garcia, aki 

2007-ben ültette el első pisztáciafáit, és ma már tíz-húsz tonnát szüretel 26 hektáros farmján.

„Ha nem változtattam volna, nem tudtam volna megélni a gazdaságomból” – tette hozzá.

A Közel-Keletről származó pisztáciafák értelemszerűen ellenállnak a vízhiánynak, jól bírják nemcsak a forró és száraz nyarakat, hanem a Spanyolország ezen részén megszokott téli fagyokat is.

Az országban az idei augusztus rekordot döntött, a hőmérséklet átlaga elérte a 25 Celsius-fokot, és a meteorológiai intézet szerint 2024 lehet minden idők legmelegebb éve.

Az Egyesült Államok egyeduralkodó

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a pisztáciafákkal beültetett terület az ötszörösére nőtt 2017 óta, az idén már eléri a 79 ezer hektárt.

Pistachio Cultivation and Processing At IberoPistacho S.L.U.
Pistachio nuts and kernels at the IberoPistacho S.L.U. farm and processing plant in Manzanares, Spain, on Monday, Dec. 19, 2022. For central bankers fighting the largest price increases in 40 years, the drop in food prices should give some breathing room to slow down interest rate hikes. Photographer: Manaure Quintero/Bloomberg
Nagy a világpiaci kereslet a pisztácia iránt / Fotó: Manaure Quintero / Bloomberg / Getty Images

Ezzel Spanyolország lett a legnagyobb pisztáciatermesztő Európában, de még messze le van maradva a legnagyobbak, az Egyesült Államok, Irán és Törökország, de még Kína és Szíria mögött is.

Az Egyesült Államok gyakorlatilag egyeduralkodó ezen a területen, 2021 és 2022 között a világ pisztáciatermelésének 67 százalékát adta. Irán 17, Törökország 11 százalékkal kullog mögötte.

Az Egyesült Államokban 2022-ben több mint 400 ezer tonna pisztáciát szüreteltek, 

Spanyolország a maga évi majdnem kilencezer tonnájával még eltörpül mellette.

Azonban rohamos fejlődésre számítanak, mert az ültetés után legalább hét évet várni kell az első szüretig.

Európa a legfőbb piac

A spanyol pisztáciát elsősorban Európába, főleg Franciaországba és Németországba exportálják, kilónként 10-11 eurós (3971-4368 forintos) áron. A kereslet azonban igen erős, a szektor dinamikusan fejlődik – hangsúlyozta Joaquin Cayuela Verges, az 51 farmot képviselő Pistamancha mezőgazdasági szövetkezet főtitkára, aki szerint a fellendülés még csak most kezdődött.

Pistachio Cultivation In Castilla - La Mancha
CIUDAD REAL, CASTILLA LA-MANCHA, SPAIN - SEPTEMBER 21: Pistachio harvest at a farm on September 21, 2022, in Ciudad Real, Castilla La Mancha, Spain. Castilla-La Mancha has more than 80% of the pistachio crop in the whole country and is a great reference because its climatic conditions are very favorable for this nut. Currently, Ciudad Real is home to the largest pistachio processing plant in Europe, inaugurated at the beginning of September in the municipality of Argamasilla de Alba and with a production capacity of up to six million kilos of pistachios. Pistachios are harvested from the end of August and can last until September or October, when the ripening cycle closes with the later varieties. After they are harvested, they are peeled and spread out in drying machines for a few days until they are packaged, among other processes. Many farmers have switched to working with pistachio due to its high economic profitability. (Photo By Patricia Galiana/Europa Press via Getty Images)
Legalább hét év, mire teremni kezd a pisztáciafa / Fotó: Patricia Galiana / Europa Press / Getty Images

A Pistamancha ötmillió eurót fordít egy új gyár építésére, hogy lépést tartson a fejlődéssel. Itt válogatják, hámozzák és szárítják majd a pisztáciát. Az üzem évi egymillió kiló termény feldolgozására lesz képes.

A saját termelés felfuttatása azonban egyelőre nem lesz elég ahhoz, hogy levigye a fogyasztói árakat, mert a hazai keresletet sem tudják kielégíteni, nagyrészt az Egyesült Államokból származó importra szorulnak.

Érdemes azonban befektetni, csak nem szabad gyors megtérülésre számítani.

„Sokan azt hiszik, hogy meggazdagodnak, ha pisztáciafát ültetnek, de tudniuk kell, hogy évekig nem lesz belőle bevételük” – figyelmeztetett Garcia. Hozzátette: már 15 éve fektet pénzt ebbe a termékbe, és csak most kezd megtérülni a tőke, megélhetést biztosítani a családnak. A pisztácia türelem kérdése.

Magyarországon is támogatják a pisztáciatermesztést

Az éghajlati változások miatt Magyarországon is hamarosan bővül a támogatható növényfajok listája olyan új gyümölcsfajokkal, mint a gránátalma, a pekándió, az olívabogyó és a pisztácia.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.