BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szerbia pénzügyminiszter

Szerbia még vonzóbb lehet a befektetőknek

A szerb pénzügyminiszter Washingtonban tárgyal. Arra számít, hogy Szerbia több hitelminősítőnél is a befektetési kategóriába kerül.

Október 21-én kezdődött és 26-ig tartják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűlését Washingtonban. Sinisa Mali, Szerbia pénzügyminisztere kétnapos munkalátogatáson tartózkodik Washingtonban. Az aktuális trendekről, nemzetközi jelentőségű folyamatokról tárgyalnak bankkormányzók, pénzügyminiszterek, parlamenti képviselők, valamint az üzleti élet és a tudományos területek képviselői. 

Szerbia pénzügyminiszter
 Sinisa Mali, Szerbia pénzügyminisztere / Fotó: Anadolu via AFP

Szerbia az idén októberben először bekerült a befektetésre ajánlottak kategóriájába, a Standard and Poor’s BBB kategórára minősítette fel. Mali többek között találkozik a, Moody’s és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő képviselőivel, Szerbiában jóformán kész tényként kezelik, hogy ezek a szervezetek is felminősítik hamarosan az országot.  

Mali többek között megbeszélést folytatott Bo Livel, az IMF vezérigazgató-helyettesével, Antonella Bassanival, a Világbank Európával és Közép-Ázsiával megbízott alelnökével, és Alfred Kammerrel, az IMF európai osztályának igazgatójával is. 

Szerbia alacsonyan tartja a hiányt

Az IMF és a szerb fél is hangsúlyozta többször is, hogy folyatódik az együttműködés, Szerbiának azonban nem hitelre van szüksége, csak tanácsadói szinten működnek együtt. Sinisa Mali első miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter arra is rámutatott, hogy Szerbiának sikerülni fog a jövőben is GDP-arányosan 3 százalék alatti szinten tartania a költségvetési hiányt. A következő megállapodást az IMF-fel a tervek szerint decemberben kötik majd meg, és 2027-ig lesz érvényben. 

Az IMF előrejelzése szerint egyébként 2024-ben Málta mögött Szerbiáé lehet Európa leggyorsabban növekvő gazdasága, 

a Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadványban olvasható ez. A valutaalap prognózisa szerint Szerbia gazdasága az idén 3,9, jövőre pedig 4,1 százalékkal bővülhet. Az IMF elemzése szerint Szerbiában idén az infláció 4,5, jövőre 3,6 százalékot tesz majd ki. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.