BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
One month before the US presidential election package

Trump duplázta ígéretét: a korábbinál kétszer nagyobb vámmal fenyegeti a Mexikóból importált autókat

Folytatódik a globális vámháború, a tétek, azaz a sarcok egyre nagyobbak.

Változatlanul gőzerővel folyik az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban, a protekcionista retorika került fókuszba Donald Trump republikánus elnök wisconsini kampánygyűlésén, ugyanis az eddigi 100 százalékos importvám említése után immár azt mondta, 200 százalékos importvámot vetne ki a Mexikóból importált autókra, azért, hogy hogy segítse a hazai autóipart.

One month before the US presidential election package
Gőzerővel kampányol
Fotó: AFP

A vámháború egyébként globálisan is zajlik, napokkal ezelőtt az Európai Unió döntött arról, hogy legfeljebb 45 százalékos vámot vet ki a kínai elektromos autókra. Peking kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba.  
 

Ha kell, 200 százalékos vámot vetünk ki, nem hagyjuk, hogy ezek az autók bejöjjenek az Egyesült Államokba

 – fogalmazott Trump.

A közvélemény-kutatások szerint a demokrata  Harris, enyhén vezet Trump előtt Wisconsinban. Mindkét jelölt rengetegszer megfordul Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban, ugyanis ezeket az államokat tekintik az elnökválasztás kulcsának.

Trump egyúttal az amerikai autóipar megerősítésére is ígéretet tett, szakértők szerint tervei növelhetik a járművek árát.


Nincs új a nap alatt


Trump korábban elnökként és 2016-os jelöltként nagy vámokkal fenyegetőzött a mexikói autókra. Akkor 25 százalékos vámot tervezett kivetni a mexikói autókra, és szakértők már akkor is azt mondták: egy ilyen tétel súlyos hatással lehet az iparra. 
Trump csaknem kétórás beszédének kezdetén elégtelennek minősítette a Biden-kormányzat válaszát a Helene hurrikán károkozására. 
"Ez a legrosszabb válasz viharra, katasztrófára vagy hurrikánra, amit valaha láttunk" - mondta Trump Juneau-ban a tömegnek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.