BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhetnek a biztosítási díjak, köszönhetően az időjárásnak

Tavaly az egyre gyakoribb szélsőséges meteorológiai károk kifizetése ágazati szinten megközelítette a 27 milliárd forintot. Az idei első fél évben az elemi károk miatti kifizetések összege nem egy biztosítónál már meghaladta a tavalyi teljes ráfordítást – tudta meg a Világgazdaság.

Számos biztosítótársaság egyetért abban, hogy a klímaváltozásnak elvileg – hoszszú távon – lehet díjnövelő hatása, ám a jelenlegi igen erős versenyben egyelőre inkább a vagyonbiztosítások díjainak csökkenése tapasztalható, és a verseny miatt egyik biztosító sem engedheti meg magának a díjemelést.

A megváltozott időjárási körülmények ellenére a biztosítók még úgy gondolják, termékeik egyelőre tökéletesen lefedik az előforduló kockázatokat (jellemzően a szélsőséges időjárás miatt keletkezett vagyoni jellegű károk: a felhőszakadás, jégeső, szélvihar vagy villámcsapás okozta másodlagos vagyonkárok is), de a jövőre nézve már felvetődik annak lehetősége, hogy a kockázati körülmények változásával a vagyonbiztosítási termékek feltételei és díjai is módosulhatnak.

Az Aegon Biztosító, bár még nem lát olyan trendjellegű elmozdulásokat, amelyek befolyásolhatnák a díjazást, folyamatosan elemzi a meteorológiai károk alakulását, míg az OTP Garancia Biztosító is azt erősítette meg, hogy folyamatosan emelkedik ugyan az elemi károkra kifizetett kártérítés összege, de ez a változás összességében éves szinten még olyan mértékű, ami mellett jelenleg változatlanok maradhatnak a biztosítási díjak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.