BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számítógépes baki a tőzsdén - Több órán át nem tudtak kereskedni Londonban

Számítógépes hiba miatt állt le a kereskedés a londoni értéktőzsde (LSE) elektronikus platformján.

Bizonyos papírokkal 8 órán keresztül nem voltak képesek kereskedni a megbízók, ami hatalmas veszteségeket okozhatott azok tulajdonosainak, hiszen a mai hangulat kiemelkedően jó az európai részvénypiacon. A reggeli londoni kereskedési forgalom meghaladta a 352 millió részvényt, ami több mint a kétszerese az egy héttel ezelőtti értéknek.

Előző hétfőn délelőtt 156 millió részvény forgott a parketten. A Dow Jones Euro Stoxx 50 közel 4 százalékos pluszban van egész nap, de a londoni FTSE-100 index is 3,8 százalékot emelkedett a mai nap folyamán.

 Az egyik londoni kereskedő szerint „soha rosszabbkor nem jöhetett a leállás az LSE-nek”, ugyanis Európa legöregebb tőzsdéjének egyre fokozódó versenyben kell állnia a sarat más elektronikus kereskedési platformokkal szemben. Vezető nagybankok közösen irányítják a Turquoise illetve a Chi-X Europe platformokat. Utóbbin tavaly márciusban indították a kereskedést, és ma már az FTSE 100-on jegyzett papírok 18 százaléka forog itt is. „A mai eset rávilágított arra, mennyire hasznos, hogyha több platformon is kereskedik az ember” – mondják a brókerek. A londoni tőzsdén utoljára 2000 áprilisában volt ekkora mértékű infrastrukturális csőd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.