BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelezés: a PSZÁF nem tervez korlátozásokat

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem tervezi a devizaalapú hitelezés területén korlátozások bevezetését - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő az MKB Bank hétfői bejelentésére reagált, amely szerint a hitelintézet - az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázattal indokolva - határozatlan időre felfüggesztette az új kérelmek befogadását az euró és svájci frank alapú hitelekre. Az OTP Bank és az Erste Bank egyelőre mérlegel, a Budapest Bank folytatja a devizaalapú hitelezést, akárcsak a Raiffeisen Bank is, amely azonban a vállalatoknál egyedi elbírálást alkalmaz.

A szóvivő szerint a bankok most a nemzetközi és a magyar piacon is erősebb vagy gyengébb hangsúllyal, de ugyanazon lépéseket teszik meg: visszafogják aktivitásukat, tartózkodnak a kockázatosabb ügyletek vállalásától. Ez történhet úgy, hogy ideiglenesen felfüggesztik a hitelezést, szigorítják a hitelbírálati eljárást vagy a forrásköltséget kényszerűen áthárítják az ügyfelekre - mondta Binder István.

A felügyelet úgy értékeli, hogy az elmúlt napokban a jogalkotói-szabályozói oldalról történtek lépések a bizalom erősítésére, a normális banki működés szavatolására, ilyen lépés volt például a betétgarancia kiterjesztése az állam részéről. Most a másik oldal, a piac tesz a meglévő ügyfélkör és a piaci szereplők biztonságának erősítésére lépéseket, akár az aktivitás, a növekedés visszafogása árán is. A szóvivő elmondta azt is, hogy a napi likviditási riportok továbbra is megnyugtatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.