BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed-bejelentés a likviditás növelésére

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) hétfőn bejelentette, hogy ezentúl kamatot fizet a kereskedelmi bankok nála kötelezően és azon felül elhelyezett tartalékára, továbbá 150-150 milliárd dollárral növeli - összesen 600 milliárd dollárra - a 28 napos, illetve 84 napos refinanszírozási aukciók összegét a nála betétet elhelyező pénzintézetek számára.

Ezt a két rövid lejáratú aukciót (term auction facility) tavaly decemberben vezette be a Fed pótlólag, a szokásos diszkont-árverések mellé, és kéthetenként tartja.

A Fed közleménye szerint ezek az intézkedések növelni fogják likviditást a bankközi piacon, és segítenek közelíteni - vagyis csökkenteni - a bankközi kamatokat a Fed irányadó kamata felé.

Egyes elemzők megjegyzik: lehet, hogy a Fed jótékonysága hamarosan ellenkező hatást vált ki, ahelyett, hogy fellazítaná a bedugult bankközi piacot, hovatovább hozzájárul annak befagyásához. Ugyanis miért üzletelnének a bankok egymással, annak minden kockázatával, ha szinte korlátlanul kaphatnak pénzt "a barátságos állami hatóságtól?", idézett egy elemzőt a Dow Jones hírügynökség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.