BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamar kifulladt a forint motorja - az elemző szerint nincs foganatja a kamatcsökkentéseknek

A feltörekvő devizákat ma délután is az elmúlt napok gyengélkedése jellemzi, annak ellenére, hogy a tegnapi kamatcsökkentések jó kedvre derítették a részvénypiacokat (másfél-két százalékos pluszban mozognak a főbb tőzsdemutatók).

A régiós devizapiacon délelőtt 10 óráig tartott az optimizmus, addig 2 százalékot is erősödtek a fizetőeszközök. Tíz órát követően viszont kifulladt a jókedv és elkezdtek korábbi gyenge értékeikre visszatérni Közép-Európa jelentősebb pénzei, amelyek mozgását továbbra is a dollár-euró kurzusa irányítja.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint technikai korrekcióról lehetett szó délelőtt, ugyanis túlságosan nagy a bizonytalanság ahhoz, hogy tartósan 250-es érték alatt maradjon a forint. Délelőtt 248,90-ig erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, de délutánra már 254-es értékig gyengült vissza. Hasonló pályát futott be a lengyel zlotyi és a cseh korona is.

A zlotyi 3,41-ről 3,46-ig gyengült vissza 10 óra után. Suppan Gergely szerint a vezető devizák árfolyama hat a feltörekvő pénzekre is. A dollár – amely ellentétes mozgást végez a régiós pénzekhez képest - szintén délelőtt érte el a gyenge mélypontját az euróval szemben 1,3784-ig gyengült, azóta viszont visszaerősödött 1,36-os értékhez. A dollárhoz hasonlóan a japán jennel szemben is erősödött az euró délelőtt, egészen 136-os szintig, azóta viszont ismét 140 fölé gyengült vissza. Vagyis az euró mozgását követik a közép európai pénzek.

Suppan Gergely szerint sem a devizapiacon, sem a bankközi hitelezésben nincs tartós foganatja a tegnap délutáni jegybanki intézkedés sorozatnak. A három hónapos dollár Libor ma például további 25 bázisponttal idei rekord szintjére emelkedett (4,75 százalékra). Utoljára tavaly december 28-án volt ilyen magas a londoni bankközi kamatláb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.