BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelfelvétel: szigorítás felsőfokon - 3-4 hitel egyszerre?

A válság mély nyomot szerencsére nem fog hagyni a hazai pénzvilágban. Interjú Lénárd Mariannal, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete elnökével

Miként hat a válság a magyarországi pénzintézetekre?
– Bár kétségtelenül hatással van a bankokra, a válság mély nyomot szerencsére nem fog hagyni a hazai pénzvilágban. Ami várható: a mostaninál jóval szigorúbb feltételrendszer mellett vehetünk majd fel hitelt. Igaz, ezáltal elindulhat egyfajta önszabályozás, ami véget vethet a magyarok ész nélküli eladósodásának. Arról nem is beszélve, hogy talán a pénzintézetek is rájönnek arra, hogy sokkal jobb eredményeket lehetne elérni úgy, hogyha nem ügyfélként, hanem partnerként kezelnék az embereket.

– Jellemző ránk, magyarokra, hogy meggondolatlan pénzügyi döntéseket hozunk. Mi lehet ennek az oka?
– Köztudott tény, hogy a magyarok pénzügyi kultúrája meglehetősen hiányos. Az idősebb korosztálynak egykor tabutéma volt még a saját pénzügye is, a mai fiatalokra pedig szinte csak a szakirányos iskolákban ragadhat valamilyen pénzügyi ismeret. Ezt csak tetézi az a hazánkra jellemző hiteldemokrácia, amely szinte bárkinek szabad utat ad az eladósodás felé.

– Tovább nyújtózkodnak a magyarok, mint ameddig a takarójuk ér?
– Pontosan. Az emberek nagy része egyáltalán nem mérlegeli azt, hogy mire elég a jövedelme. Mindenképp elgondolkodtató, hogy ma Magyarországon jellemzőnek számít, hogy valakinek három-négy hitele van egyszerre.

– Mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mi történik mostanában a pénzvilágban?
– A magyarok hajlamosak struccpolitikát folytatni, így inkább homokba dugják a fejüket, mintsem utánajárjanak a dolgoknak. Tapasztalataink szerint az emberek felét egyáltalán nem is foglalkoztatja, hogy mi történik Amerikában, úgy vélik, az uniós tagság megvéd minket a nagyobb bajoktól.

– Hogyan reagálnának az ország lakói, ha itthon is bankválság alakulna ki?
– Mint ahogy arra már volt is egyszer példa, válság esetén a magyarok hajlamosak pánikszerűen kimenekíteni a pénzüket a csőd szélére került bankból, amivel csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Úgy vélem, a kivárás a legjobb útitárs a pénzügyek útvesztőjében.

AS Network-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.