BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jótanácsok a devizahitelezésről a jelenlegi helyzetben

Az egyik hitelbróker cég szerint lehetőség van arra, hogy a svájci frank alapú hitel időlegesen rögzített forintban fizetett törlesztőrészlettel vegyük fel.

A cég szerint a jelenlegi helyzetben különösen azoknak érdemes felvenni hitelt, akiknek a lakás likvid értékének – amely Budapesten az ingatlan piaci árának 80-90, vidéki városokban 60-80, községekben 40-70 százaléka általában – körülbelül a 40-60 százalékára tartanak igényt. Például ez egy 15 millió forint piaci értékű budapesti lakás esetén körülbelül 4,8 - 8,4 millió forintnyi, svájci frank alapú hitelösszeget jelenthet.

Ideális, ha az adósnak emellett tartalékban van a családban még egy ingatlana, melyet szélsőséges esetben pótlólagos ingatlanfedezetként be tud vonni. Akiknek erre nincs lehetőségük, azoknak érdemes tudniuk, hogy számos bank kínál úgynevezett svájci frank alapú, de időlegesen fix forint törlesztőrészletű hitelt – hívja fel a figyelmet Rozgonyi György, a www.kiado.hu Bt. hitelbróker cégvezetője.

Amennyiben a svájci frank árfolyama nagyon megemelkedik, akkor az az adósnál úgy jelentkezik, hogy törlesztőrészlete nem nő, hanem a tőketartozáshoz íródik a különbözet. A válság elültével, a forintárfolyam konszolidálódásával ismét a kedvezőbb körülmények közt lehet svájci frankban törleszteni.

A cég elemzése szerint akik lakáshitelt vesznek fel, azoknak érdemes tudniuk, hogy az adásvételi szerződést az eladóval úgy érdemes megkötni – és erre kifejezetten lehetőség van – hogy a foglaló jelképes összeg (például 5 Ft), és ki kell kötni, hogy amennyiben a vevő nem kapja meg a lakáshitelt a banktól, úgy egyéb jogkövetkezmények nélkül az adásvételtől elállhat.

Ez azért lényeges, mert így a vevő csak a körülbelül 100-200 ezer forintos ügyvédi költséget és az értékbecslés árát (30-40 ezer forint) bukhatja el, amennyiben a hitelt nem kapja meg a banktól. A magyar lakáspiac mai helyzetében, amikor lasszóval kell fogni a potenciális vevőket, egyre nagyobb a nyitottság az eladói oldalról az ilyen megoldások iránt, mivel ez az eladónak is lehetőséget biztosít az adásvételi szándék visszavonására, ha az átfutás alatt magasabb árat ígérő vevőt talál.

Rendületlenül tartja magát továbbá az a tévhit - írja a szakértő - hogy a jelenlegi helyzetben komoly biztonságot jelentő államilag kamattámogatott forint és svájci frank alapú hitelek nem kombinálhatók egymással.

A valóság ezzel szemben az, az adósminősítéstől függően akár 15 millió forintig lehet államilag kamattámogatott forint alapú hitelt igényelni, szükség esetén pedig a fennmaradó részt svájci frank alapú hitellel kombinálni. Így a kockázat diverzifikálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.