BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Király Júlia: Nem hagyjuk, hogy esztelenek összevissza rángassák a forintot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: az MNB célja a stabilitás és az infláció féken tartása.

Király Júlia a pénzügyi válság hatásaival kapcsolatban úgy fogalmazott: nem lesz könnyű a következő egy-másfél év. Az MNB elnöke úgy látja: a kormány jó irányban halad a finanszírozható költségvetés megteremtése és ezáltal a bizalom helyreállítása felé.

Az alelnök nem nyilatkozott arról, hogy milyen forint-euró árfolyamnál lép közbe az MNB, példaként egy hadvezért hozva fel, aki nem árulhatja el, mikor tervezi a következő támadást. Emellett azonban leszögezte: "nem engedik, hogy eszetlen emberek összevissza rángassák a forintot".

Az alelnök szerint a Jegybank jól végezte a feladatát az elmúlt években, hiszen a 8-9 százalékos inflációs célt tartotta az ország, az MNB-nek pedig az infláció fékentartása a feladat és nem rendelkezik árfolyamcéllal.

Úgy vélte, a befektetői bizalmat az idő állíthatja helyre, hiszen jelenleg a pánik ésszerűtlen lépésekre sarkallhatja a pénzpiac szereplőit. Király Júlia szerint a bizalom helyreállításához szükséges időt az ország meg fogja nyerni magának, bebizonyítva, hogy Magyarország erős és képes megvédeni magát.

A devizahitelekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: azokat, akik időben felmérték a kockázatokat, most nem éri sokk. Akik viszont nem így tettek, azok "most fognak szembesülni a brutális hatásokkal."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.