BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlott a tokiói tőzsde: majd 10 százalékos mínusz

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán elképesztőt zuhant, új ötéves mélypontra: a befektetők szinte menekülésszerűen igyekeztek szabadulni a legkülönfélébb részvényektől.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 952,58 pontos, azaz 9,38 százalékos veszteséggel 9 203,32 ponton zárt, 39,88 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A kis hozamú jen meredeken erősödött a bizonytalan dollárral és az euróval szemben, azért is, mert Ben Bernanke Fed-elnök keddi nyilatkozata nyomán a piac a hónap végére 1,25 százalékos amerikai alapkamatot áraz be a mostani 2,00 százalékos helyett. Az erősödő jen is rontotta a japán exportgazdaság kilátásait.

Tokiói újsághír szerint a Toyota éves profitja várhatóan 40 százalékkal csökken: a cég részvénye több mint 10 százalékot vesztett napközben. A Honda 8,6 százalékkal, a Nippon Steel több mint 11 százalékkal olcsóbbodott, és tovább szenvedtek a bankrészvények is.

Nem használt az a friss statisztika sem, hogy Japánban szeptemberben 42 százalékkal több vállalati csőd volt, mint tavaly szeptemberben, és a hátrahagyott adósság több mint tízszeresére nőtt.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 6 százalék körüli veszteségben, a szöuli Kospi mutató több mint 6 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 3,5 százalékos veszteségben volt.

A szerdai tőzsdezárás idején a dollár 99,77 jen volt Tokióban, 1,64 jennel olcsóbb a keddi későinél. 

A BUX sem volt rest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX mínusz 5,41 százalékkal nyitott szerdán.

A vezető papírok közül az OTP 9,44 százalékos mínuszban, 4 700 forinton, a Mol 6,07 százalékos visszaeséssel, 13 000 forinton nyitott. Az OTP részvények ára a nyitást követő első fél órában kissé följebb kapaszkodott, 4 850 forintig, míg a Mol árfolyama tovább esett, 12 710 forintig.

A nyitás utáni percekben több kisebb súlyú részvény kereskedése szünetelt néhány percig a 10 százaléknál nagyobb árfolyamcsökkenés miatt: a Synergon, a Bookline, a Zwack, az econet, az Graphisoft Park, a Humet, a Rába, az ORCO, és a Konzum részvények esése is meghaladta ezt a limitet.

A vezető papírok közül az OTP 9,44 százalékos mínuszban, 4 700 forinton, a Mol 6,07 százalékos visszaeséssel, 13 000 forinton nyitott. Az OTP részvények ára a nyitást követő első fél órában kissé följebb kapaszkodott, 4 850 forintig, míg a Mol árfolyama tovább esett, 12 710 forintig.

A nyitás utáni percekben több kisebb súlyú részvény kereskedése szünetelt néhány percig a 10 százaléknál nagyobb árfolyamcsökkenés miatt: a Synergon, a Bookline, a Zwack, az econet, az Graphisoft Park, a Humet, a Rába, az ORCO, és a Konzum részvények esése is meghaladta ezt a limitet. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.