BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

600 milliárd a bankrendszernek - Első részletek az IMF-hitelről

Folyamatosan dolgozik a magyar kormány az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankal kötendő szerződések részleteinek kidolgozásán, a szerződések aláírásának előkészítésén.

Kedden az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa rábólintott a hazánknak folyósítandó hitelre, az uniós szakemberek pedig jelenleg is Magyarországon egyeztetnek a pontos feltételekről. A jövő héten már sor kerül az EU-val kötendő megállapodás aláírására – fogalmazott csütörtök délelőtt Veres János pénzügyminiszter. Az IMF igazgatósága magyar idő szerint csütörtökön késő este ülésezik, és amennyiben - ahogy várható - pozitív döntés születik, a hitelkerettel hazánk akár már pénteken élhet - mutatott rá Veres János.

Hozzátette: az IMF szabályzata nem teszi lehetővé, hogy a döntés megszületése előtt az ezzel kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra hozzák, a magyar kormány kérésére azonban az IMF hozzájárult a magyar kormány kézjegyét viselő szándéknyilatkozat közzétételéhez. Ebben javarészt a költségvetési deficit csökkentésére szolgáló kormányzati lépések szerepelnek, ám a nyilatkozat részét képezik konkrét jogszabályi javaslatok is.

Ezek egyike, hogy a magyar kormány egy összesen 600 milliárd forintos támogatási csomaggal kívánja elősegíteni a magyar bankrendszer versenyképességének növekedését – közölte a tájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Hozzátette: a Tőkenövelési Alap keretében 300 milliárd forint a bankok tőkéjének erősítésére szolgál, ennek jegyében ugyanakkor sor kerül a tőkemegfelelési mutató növelésére is. Erre a lépésre azonban nem azért van szükség, mert a magyar bankrendszer profitabilitása, likviditása vagy minősítése veszélyben lenne – szögezte le az MNB elnöke.

A támogatás másik része – szintén mintegy 300 milliárd forint – a forrásbevonás ösztönzését célozza. A Refinanszírozó Garancia Alap ugyanakkor ennél is nagyobb keretet képviselhet akkor, ha a bankok feltőkésítésére szolgáló keret a lehívásra rendelkezésre álló dátumig, 2009. január 31-ig nem merül ki.

Az MNB részéről a nyilatkozat részét képezik olyan kezdeményezések is, mint a pozitív adóslista életre hívása, valamint az MNB-ről szóló törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a jegybank alaposabb elemezéseket készítsen a piaci viszonyokról. Ide tartozik az ügynökök szélesebb körű ellenőrzése, a jelzáloghitelek esetében a fedezet-hitel arány maximalizálása, valamint a bankok deviza-állományának fokozottabb monitorozása. A szándéknyilatkozat csütörtökön 10.30-kor kikerült a PM honlapjára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.