BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazánk és a pénzügyi egyszeregy, avagy a Tobin-adó sorsa

Felvetették az Európai Parlamentben, támogatta az MSZP Baloldali Tömörülése, elutasította a Fidesz és végül Gyurcsány Ferenc is. Áttekintés a Tobin-adó magyarországi pályafutásáról.

A Fidesz vagy tudatosan támogatja a spekulációt, vagy szóvivői elemi közgazdasági ismeretekkel sem rendelkeznek. Hegyi Gyula ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Fidesz tegnap elutasította az MSZP Baloldali Tömörülésének kezdeményezését a Tobin-adó bevezetésére - írja Hegyi Gyula szocialista Európai parlamenti képviselő közleményében.

Az Európai Parlament MSZP-s tagja szerint a Tobin-adót a devizapiaci tranzakciókra vetnék ki a világon mindenütt, annak érdekében, hogy az átutalási költségek emelésével korlátozzák a spekulációs tőkemozgást és védjék az árfolyamok stabilitását. Hétköznapi nyelven szólva "homokot hintsenek a spekuláció fogaskerekei közé" – szögezi le Hegyi Gyula.

A képviselő szerint ennek semmi köze sincs a kisemberek valutaváltásához, ahol az átváltási illeték amúgy is sokszorosa a Tobin-adónak. Hegyi Gyula ezért elképesztőnek tartja, hogy a Fidesz a nemzetközi spekulációt korlátozó adó bevezetése kapcsán is adócsökkentést követel.

A szocialista képviselő szerint a Tobin-adó globális bevezetése nem könnyű feladat, de Magyarországnak, a nemrég spekulatív támadásnak kitett forintnak és a magyar kisembereknek mindenképp nagyobb biztonságot jelentene.

A James Tobin amerikai közgazdász nevét viselő adó először az 1972-es válság idején került előtérbe. Az Európai Parlament néhány politikusa, köztük Hegyi Gyula is évek óta szorgalmazza a valutaváltást terhelő adó európai bevezetését, legutóbb október végén merült fel ismét a javaslat.

Az MSZP Baloldali Tömörülésének november 15-én Pénzügyi válság - korszakhatár! címmel tartott országos értekezletének megnyitó beszédében Kiss Péter azt javasolta: az egész világon vezessék be a Tobin-adót, mert csak Magyarország tekintetében nincs értelme. Kiss Péter szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznák a nagy világméretű ügyeket, például a fenntartható fejlődést és az ökoszociális ügyeket.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta: Kiss Péternek semmifajta erkölcsi alapja nincsen arra, hogy az embereket terhelő újabb adó bevezetését javasolja, hiszen azt a Miniszterelnöki Hivatalt vezeti, amely a kormányfő ígérete ellenére a válság kellős közepén 1,2 milliárd forintot költ kommunikációs és propaganda célokra.     
   
Szerinte észrevehetnék már a szocialisták, hogy rossz úton járnak, amikor megszorításokat, adóemeléseket szorgalmaznak és újabb adónemek bevezetését javasolják – idézi a szóvivőt a HVG. A Fidesz szerint ehelyett adócsökkentésre, a vállalkozások támogatására és a növekedés élénkítésére lenne szükség - tette hozzá.  Ez a lépés szerintük azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt.

A Tobin-adó nem nemzeti adó, a világ első globális adója lehetne. "Ezért aztán, arra kérdésre, hogy Magyarország bevezeti-e elég konkrétan tudok válaszolni, hogy egészen biztosan nem. Ez fából vaskarika lenne - Magyarország nem vezetheti be a Tobin-adót nemzeti adóként." – reagált Gyurcsány Ferenc a felvetésre.

A miniszterelnök szerint ha Magyarország mégis önállóan bevezetné ezt az adót, az azt mutatná, Magyarország a pénzügyi egyszeregyet sem érti. Hozzátette: politikusok, közírók, közgazdák sürgethetik, az adónem globális bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.