BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a kamatcsökkentés a frankhiteleseknek

A svájci jegybank egy százalékpontos csütörtöki alapkamat-csökkentése miatt erősödött a forint a frankhoz képest, így csökken a frankhitellel rendelkezők törlesztőrészlete - írja a Napi Gazdaság, míg a Népszabadság azt emeli ki, hogy a jegybanki kamatvágás valószínűleg nem csökkenti a frank alapú hitelek kamatát.

A Napi Gazdaság pénteki számában emlékeztet arra, hogy miután a svájci alapkamat egy százalékra csökkent, a frank árfolyama 176 forintra mérséklődött, pedig csütörtök délelőtt még 180 felett járt. "Ez nagyon jó hír a magyar hitelfelvevőknek, mert a törlesztőrészleteik nagysága a két deviza átváltási arányától függ" - írják a lapban. Ezt az örömöt mérsékelheti viszont az, amiről a Népszabadság ír pénteki számában, hogy az alapkamat csökkentése nem lesz közvetlen hatással a hitelkamatra, azt ugyanis a bankok forrásköltsége határozza meg.

Rendes körülmények között a bankközi kamatokat közvetve csökkenti egy jegybanki alapkamat-csökkentés, azonban most a pénzügyi válság miatt a bankok nagyon magas felárral adnak csak kölcsön egymásnak, s ebben "az alapkamat egy százalékos csökkentése nem jelent érezhető változást."

A Népszabadság cikkírója szerint, ha a kamatvágásnak mégis lesz némi hatása, és bankok valamivel olcsóbban juthatnak forráshoz a bankközi piacon, az legfeljebb annyit jelent majd, hogy nem kell "átárazniuk" a frankhiteleket, vagyis a hitellel rendelkezők "megúszhatják, hogy törlesztőrészletük az eddiginél is drasztikusabb mértékben nőjön".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.