BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

0,25 százalék lesz az amerikai alapkamat?

Októberben és novemberben is folytatódott a lejtmenet az amerikai gazdaság teljesítményében – figyelmeztet a legújabb jelentésében az amerikai jegybank.

 A „Bézs Könyv” sorozat legújabb kiadásában a Fed főleg a feldolgozóipar kilátásainak romlásáról ad számot, emellett utal a lakossági fogyasztás lanyhaságára, ami főleg a kiskereskedelmet és az autóipart sújtja. A kiadvány szerzői – a helyzet súlyosságát érzékeltetendő – azt állítják, hogy a harmincas évek nem tapasztalt, súlyos visszaesés van folyamatban. A november végéig feldolgozott adatok alapján a Fed azt állítja, hogy a legtöbb körzetben esett a fogyasztóknak és a cégeknek folyósított hitelek összege. Az ingatlanpiacokon is folytatódik a hanyatlás, az árak újabb csökkenésétől kísérve. A kereslet széles körben észlelt hanyatlása nyomán a cégek egyre gyakrabban kényszerülnek elbocsátásokra, új munkahely találásának esélyei egyre romlanak.

Az egyetlen kedvező változást az infláció mérséklődése jelenti, miután a gazdaságot kezdi átjárni az energiahordozók és a nyersanyagok árának esése. A súlyos helyzetben az üzleti világ arra számít, hogy a Fed tovább csökkeni a – már jelenleg is 1,0 százalékon álló – irányadó kamatot. Fél százalékos rátát széles körben elképzelhetőnek és elvárhatónak tartanak, de vannak spekulációk, amelyek szerint 0,25 százalékra is csökkenhet a jegybanki kamat szintje. A – már az elméleti abszurditás határát közelítő – monetáris könnyítést különösen indokolttá tenné, hogy a GDP döntő hányadát adó szolgáltatói szektorban is romlanak a konjunkturális mutatók. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.