BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebben tesznek félre

Kevesebben tesznek félre idehaza a pénzügyi válság miatt – derül ki egy hazai tanulmányból.

Történelmi mélypontra, 19,2 százalékra csökkent a pénzügyi megtakarításokkal rendelkező népesség aránya 2008 novemberében, ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy év során minden második megtakarító lemorzsolódott.

A főbb megtakarítási célok is módosultak: a legtöbben a váratlan kiadásokra való felkészülést említik a célok között. Jelentős azoknak az aránya, akik autóvásárlási tervük feladása miatt hagynak fel a gyűjtögetéssel, de sokan mondtak le a lakáscélú megtakarításról is. Pedig aki megteheti, most jó kondíciók mellett kötheti le bankbetétben a pénzét. Bár a jegybank november vége óta másodszor csökkentette (jelenleg 10,5 százalékos) alapkamatát, és az elemzők az idén egy további kamatvágást is elképzelhetőnek tartanak, a hazai hitelintézetek, ameddig lehet, tartani igyekeznek akciós ajánlataikat. Van olyan szereplő, aki úgy értékeli: a betéti piacon szinte tökéletes verseny van.

 Több hitelintézet is kínál „dömpingáras” betétet, amelynek kamata magasabb az önköltségi szintnél. A ráfizetés ellenére a piaci szereplők nem mernek kiszállni a versenyből, attól tartanak, hogy alulmaradnak a forrásokért folyó küzdelemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.