BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Likviditáshiány jellemzi a MOL és az OTP kötvényeinek piacát

A magyar állampapírpiacon az elmúlt héten jelentős vevői hullám volt tapasztalható, melynek következtében a hozamgörbe rövidebb oldalán 100 bázispont, míg a 10 éves kötvényeknél 50 bázispont körüli hozamcsökkenés volt látható.

Ezzel a piac már közelíti a Lehman Brothers csődje előtti szinteket, miközben az alapkamat ennél még 2 százalékkal feljebb van. Az alábbiakban Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzőjének helyzetértékelése olvasható.

A nagy kibocsátók, így a MOL és az OTP kötvényeinek piacát továbbra is a borzasztó likviditáshiány és széles spreadek jellemzik. Némi vétel azért volt látható, így pl. a 2016-os OTP alárendelt eurókötvény jelenleg 16,5 százalék, a MOL 2015-ös eurókötvénye pedig 12 százalék körül forog.

A lengyel kötvényesek enyhe hozamesést tapasztalhattak a héten, egy 5 éves lengyel zloty államkötvényért most 5,5 százalék körül kérnek. Ismét durván emelkednek viszont az ukrán, dollárban denominált papírok hozamai, jelenleg a 2012-es ukrán papírok 28 százalékos éves hozammal forognak, ez lényegében 80 százalék feletti csődvalószínűséget jelent a következő 5 évben.

A nemzetközi nagy piacokon a hozamgörbe hosszú oldalán némi emelkedés volt tapasztalható, összefüggésben a javuló részvénypiaci hangulattal. Az USA 10 éves hozam jelenleg 2,7 százalék, a német 10 éves 3,2 százalék. Tovább tágult az ugyanúgy eurót használó német-görög államkötvények spreadje, jelenleg az utóbbi, sztrájkok és zavargások által is sújtott kormány 1,88 százalékponttal magasabban tud ötéves kötvényt eladni, mint Berlin. Csak emlékeztetőül, ez tavaly decemberben mindössze 0,2 százalék volt.

Az év vége közeledtével egyre idegesebbek a piaci szereplők, egyre inkább szeretnének egészséges (de legalábbis egészségesen kozmetikázott) mérleget mutatni a külvilág felé. Emellett pedig a jegybanki kamatok az USA-ban a 0 felé tartanak és egyre jelentősebb a deflációtól való félelem.

Emiatt a tegnapi USA 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción kereken 0 százalékos hozam született, azaz az amerikai kormány jelenleg ingyen kap hitelt. A másodlagos piacon pedig negatív hozammal is volt kötés. Ennek oka, hogy az állammal szembeni követelés alacsonyabb rizikót képvisel, mint a banki partnerkockázat, emiatt pedig még fizetni is érdemes.

A legrizikósabb fejlődő piacnak továbbra is Argentína számít, egy évre 38 százalékot kérnek az argentin államadósság biztosításáért. A magyar államhoz hasonló minősítésű Oroszország CDS felára 765 pont (7,65 százalék), amely majdnem duplája a magyarnak, amely jelenleg 475 ponton áll. Ez lényegében megfelel a magyar és a német eurókötvények közötti hozamkülönbségnek, azaz a magyar CDS piac jelenleg nem kínál arbitrázslehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.