BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatdöntés előtt: emelkedik a munkanélküliség

Három év óta először nőtt a munkanélküliek száma Európa legnagyobb gazdaságában – jelentette a német statisztikai hivatal. Decemberben, a szezonális hatással kiigazítva 18 ezer fővel emelkedett az állástalanok száma.

 Az adat azt megelőzően jött ki, hogy a berlini törvényhozó testület egy 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról döntene. Az Egyesült Államokban is a foglalkoztatási adatok borzolták ma a kedélyeket. A magán vállalatok 693 ezer embert küldtek el decemberben, ez a mérték jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat, amelyek fél millióra tették a számot.

Így várhatóan jelentősen emelkedik a munkanélküliek száma a tengerentúlon, ahol jelenleg 2,4 millió ember van állás nélkül.

A negatív makro adatok hatással lehetnek az európai kamatdöntésekre. Holnap a Bank of England dönt a szigetország irányadó rátájáról, elemzői várakozás szerint legalább 50 bázis pontot vág majd Mervyn King vezette tanács, így történelmi mélységbe: 1,50 százalékra süllyedhet a brit ráta. Jövő héten dönt az Európai Központi Bank is a közös térség alapkamatáról. Az eurózónában decemberben havi alapon 1,9 százalékkal csökkent a termelői árindex, ilyen mértékű zuhanásra 1981 óta nem volt példa, amikor bevezették az ipari termékek árát követő PPI-t. Ma egyébként rendkívüli kamatvágás történt Tajvanon és Thaiföldön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.