BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régióban hátul kullog a BUX - Sok a negatív hír

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 198,77 pontos, 1,91 százalékos csökkenéssel, 10.190,15 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 15,0 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, hogy a BUX jobban teljesített a fejlett gazdaságok tőzsdeindexeinél, de a régióban hátul kullogott.

A nagyon kedvezőtlen amerikai hírekre ugyan csökkentek az árfolyamok, de pánik nem tört ki és a kelet-európai bankoknak bejelentett mentőcsomag erősítette a részvényárfolyamokat.

A negatív hírek között említette, hogy az Egyesült Államok gazdasága jelentősen 6,2 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben, illetve azt, hogy az amerikai kormányzat beszáll a Citigroup vezető amerikai pénzintézetbe.

A hatalmas veszteséget felhalmozott Citi már 45 milliárd dollárnyi amerikai kormányzati támogatásban részesült, pénz és garancia formájában.

A piacokat és különösen a forintot erősítő hír volt az, hogy több mint 24 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Világbank. A Mol az üzletkötő szerint a várakozásoknak megfelelő eredményeket közölt, nem okozott különösebb meglepetést.

A Mol 570 forinttal, 6,02 százalékkal 8.900 forintra csökkent, 2,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 30 forinttal, 1,90 százalékkal 1.605 forintra erősödött, forgalmuk 10,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,26 százalékkal 547 forintra esett, forgalma 520,8 millió forint volt.

 A Richter papírok árfolyama 5 forinttal, 0,02 százalékkal 24.505 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 175,1 millió forintos forgalom mellett 235 forinttal, 2,32 százalékkal 9.900 forintra gyengült. A BUMIX 1.301,09 ponton zárt pénteken, ez 10,32 pontos, 0,79 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.