BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB közbelépésétől izmosodott a forint?

A mai makroadatok mellett az Európai Központi Bank és az angol jegybank kamatdöntése fogja a legtöbb figyelmet generálni – írja a Cashline mai globális iránytűjében.

Ugyanakkor a cég szerint sokkal fontosabb lesz majd a 14.30-kor kezdődő kommentár, ahol szó eshet a válság ellen alkalmazott jegybanki eszköztárról, lesz-e a FED-hez hasonló közvetlen eszközfelvásárlás.

A hazai helyzetet illetően a Cashline hangsúlyozza: a forint mellett bizonyos pletykák is szárnyra kaptak tegnap, amelyek szerint a hazai deviza izmosodása a jegybank intervenciójának (forintvételének) is köszönhető volt. Hogy ez valóban így volt-e, az talán soha sem tudjuk meg. Mindenesetre tegnap délután a kedvezőbbre forduló globális hangulatban a zloty is izmosodott, így kapóra jöhetett az időpont az esetleges jegybanki lépésre.

Csányi Sándor egy lapinterjúban ismét jelezte, hogy kevésbé biztos a 2010-es 2 milliárd eurós adózás előtti eredményterv teljesíthetősége a mostani piaci környezetben. Komolyabb aggodalomra nem látunk okot, mivel a bank már tavaly novemberben jelezte, hogy két forgatókönyvvel készül az idei évre (amelynek részleteit a korábbi tájékoztatás szerint február 13-án, jövő héten pénteken a gyorsjelentés kapcsán árulják el).

Emellett az ukrán leánybank kapcsán az OTP-vezér maximum 150-180 millió dolláros összeget említette, amelyből rendezni lehetne a pénzintézet helyzetét. Ez számításaink szerint a teljes ukrán hitelportfólió 4-5%-nak megfelelő összeget jelent, amely optimista forgatókönyvnek tűnhet. Mindazonáltal egy jóval pesszimistább forgatókönyvet és nagyobb költséget figyelembe véve is az körvonalazódik, hogy ilyen piaci környezetben nincs értelme eladni az ukrán leánybankot (nyomott eszközárak mellett érdemesebb lehet inkább leírni egyes hiteleket veszteségként).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.