BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP vezére 2010-re már kevésbé hisz a 2 milliárd eurós profitban

Csányi Sándor már kevésbé hisz a korábbiaknál abban, hogy az OTP csoport képes hozni 2010-re a tervezett 2 milliárd eurós profitot, de állítja, hogy a bank a 2008-as eredményeivel az eszközarányos nyereség alapján a világ bankjai között az első 5 százalékban lesz.

"A likviditás menedzselésével mi sokkal korábban kezdtünk foglalkozni, mint a magyar vagy az európai bankszektor" - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Figyelő című gazdasági hetilap csütörtökön megjelent számában, utalva az OTP Garancia értékesítésére. A likviditás szempontjából a nehézséget jelentő jelenségek között említette, hogy a swap-piac (deviza csere) októberben és novemberben befagyott, de szavai szerint ma már "igaz nem olcsón, de elfogadhatóan működik".

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy 2009-re is elfogadható eredményt tudnak majd ígérni, miközben kiemelte azt is, hogy ma a befektetőket nem a profit érdekli elsősorban. A válságot illetően Csányi Sándor lassú javulásra számít, és a végét 2011 végére várja. "Már nem látok szükségesnek semmi rendkívüli intézkedést. Sőt, tranzakciókon gondolkodunk, lehet, hogy nemsokára meglepetést is okozunk" - mondta a bankra vonatkozóan. Csányi cáfolta, hogy az orosz Szberbank ajánlatot tett volna az OTP megvásárlására. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy Lengyelországban a PKO BP-vel való kooperációról tárgyaltak, de azok a válság miatt megszakadtak. Az OTP ukrán leányával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a legrosszabb esetben is 100-150 millió dollárból megoldhatók lesznek a bank esetleges problémái. Szerinte Magyarországon sötétebben ítélik meg az ukrán gazdaság helyzetét a valóságosnál, és az OTP-é "a legjobb ukrán bank" a menedzsment és a portfólió tekintetében.

Csányi szerint az OTP-nek nincs aggódni valója az orosz és a bolgár bankjával kapcsolatban sem. "Mindenhol tudjuk kezelni a kockázatot"- mondta. Csányi Sándor szerint csak a mainál lényegesen gyengébb forintárfolyam okozhatna jelentős kockázatot a devizahitelesek törlesztési képességében Magyarországon, de kizártnak tartja, hogy ezt elérné a forint, és szavai szerint a bank kész tárgyalni a bajba jutott adósokkal. Emlékeztetett arra, hogy az OTP-nél a fedezet 60-70 százalék, nem hasonlítható az egyesült államokbeli 10 százalékhoz.

Csányi Sándor utalt arra, hogy az OTP-t a külföldi tulajdonú bankok kényszerítették bele a devizahitelezésbe, és ő személy szerint hiába lobbizott azért, hogy a devizahiteleken ne legyen állami támogatás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.