BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Később lesz eurójuk a lengyeleknek

Lengyelország jelenleg még nincsen felkészülve az euró bevezetésére, és nincs meg az alapja annak, hogy az ország az idén alkalmazza az euróövezeti csatlakozás előszobájának tekintett ERM-2 valutaátváltási mechanizmust - ezt Slawomir Skrzypek, a központi bank elnöke közölte.

A Rzeczpospolita című lap kérdésére válaszul elmondta, hogy " az ERM-2 mechanizmust nem lehet bevezetni, mivel a zloty átváltási árfolyama nem eléggé stabil". A kormány hivatalos stratégiája szerint Lengyelországban 2012-ben kellene bevezetni az eurót.

E menetrend szerint a zlotyit ez év közepén vitték volna be az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), ahol plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat a lengyel és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapítandó sávközép körül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.