BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a keselyűk sem indulnak ilyen kockázatos préda után

A rossz befektetéseket megvásárló Wall Street-i keselyűkre számít az amerikai kormány a bankok kisegítésében. A terv szerint az ő vásárlásaik segítenék a bankokat a hitelezés újraindításában. A keselyűk erre a módszerre szakosodtak, de a kockázat most még számukra is túl magas.

"Fel kell tenni a kérdést, hogy valóban vonzó-e az az üzlet? – jelenti ki az Oaktree Capital Management vezetője. Howard S. Marks 55 milliárd dollárt mozgat, éppen olyan üzletember, akiről Washington feltételezi, hogy részt venne a bankmentő akcióban. A Wall Streenen csak keselyűknek nevezett befektetők ugyanis éppen a rossz befektetések megvásárlására szakosodtak: céljuk, hogy a rossz időkben jó áron megvásárolt vagyontól később jókora haszonnal válhassanak meg – írja a New York Times.

A gond csak az, hogy még a kockázatvállalást kedvelő "ragadozók" sem biztosak abban, hogy szeretnének résztvenni a bankmentésben. Jelenleg nem lehet tudni, milyen üzleteket kínálnak eladásra a bankok, milyen szerepet játszik majd az amerikai kormány és főleg: mennyit érnek az eladásra váró befektetések.

A keselyűk ismérve, hogy csak a hatalmas haszon érdekében hajlandóak kockáztatni. A kilencvenes évek hitelkrízise idején az olyan hedge fundok, mint az Apollo Global Management 30 százalékos megtérülést is elértek a rossz üzletek felvásárlásával, ahogy a gazdaság helyrejött. Így várható, hogy most is csak szigorú feltételek mellett segítenek majd Washingtonnak. Felmerült az alacsony kamatozású, államilag garantált hitel igénye, illetve az esetleges veszteségekkel kapcsolatos biztosítékok.

Az már szinte mellékes, hogy a hedge fundok megítélése semmiképp nem javulhat. "Korábban rengeteget nyertünk és kritizáltak, most veszítettünk és mégis kritizáltak" – mondta egy alapvezető. Ha jól végzik a munkájukat, kétszámjegyű hasznot kasszírozhatnak és ezzel együtt közmegvetés tárgyaivá is válnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.