BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami hitel az OTP-nek és az FHB-nak - Részletek!

A válságkezelés legújabb fejleménye: az állam hitelt nyújt az OTP Banknak és az FHB Jelzálogbanknak a hitelezés élénkítésére.

Mint korábban már beszámoltunk róla, Veres János pénzügyminiszter bejelentette: a magyar állam az OTP Banknak több mint 400 milliárd forint (1,4 milliárd euró), az FHB Jelzálogbanknak mintegy 120 milliárd forint (400 millió euró) összegű kölcsönt nyújt piaci feltételekkel, piaci kamatozással, a vállalati és a lakossági hitelezés bővítése érdekében.

A kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől - Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap (IMF) - származó 20 milliárd eurós forrás biztosítja. Jelentősen rontott az idei GDP előrejelzésén a GKI Gazdaságkutató Zrt., a korábban prognosztizált 3,5 százalék helyett 4-5 százalékos visszaesésre számít a társaság.

A legfrissebb előrejelzés szerint 2009-ben 3,5 százalékos inflációval, a beruházások 5 százalékos visszaesésével, 3 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási hiánnyal számolnak, és a lakossági fogyasztás 4 százalékos visszaesésére számítanak. A GKI szerint az év végén a jegybanki alapkamat 8,5-9 százalék közé csökkenhet, míg a forint árfolyama a második félévben az euróval szemben a 280-as szint közelében stabilizálódhat. Szerdán azonban ettől még meg messze járt a forint: bár az euróval szembeni árfolyama erősödött a forint a bankközi devizapiacon, szerdán délután négy órakor 299,07 forint volt az euró árfolyama.

A jegyzés kedd este még 300,01 forint volt, ám a szerda reggeli kereskedésben 303 forint feletti üzletek is születtek. A kereskedők a rendkívül kedvező nemzetközi piaci helyzettel indokolták a forint erősödését.

A forint a dollárral szemben is erősödött: az amerikai deviza árfolyama szerdán délután 220,45 forint lett a reggeli 225 forintos és a keddi 221,80 forint után. Medvepiaci rali, vagy az alulértékelt részvényeket már folyamatosan vásárolják a befektetők, ezt a kérdést kell megválaszolniuk az elemzőknek, tudván hogy a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 634,54 pontos, 5,94 százalékos emelkedéssel, 11.314,52 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 20,3 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A pénzügyi világból származó hír, hogy orosz kormányzati adatok szerint jelenleg 151 milliárd dollár az orosz bankok teljes adóssága. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a bankok külföldi követelései mintegy 147 milliárd dollárra rúgnak. Nyolc százalék volt éves szinten az orosz gazdaság visszaesése az idei év első két hónapjában. Ezt a gazdasági minisztérium közölte a napokban, miközben Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az év végével már visszatér a növekedés.

Szerbia megállapodott az IMF-fel egy két évre szóló 3 milliárd eurós hitelről - közölte Mladjan Dinkic szerb miniszterelnök-helyettes. A közlemény szerint 2,2 milliárd eurót kap Szerbia ebben az évben. Az IMF úgy látja, hogy a szerb GDP csökkenése 2009-ben valószínűleg eléri a 2 százalékot, Szerbia kormánya szerint viszont fél százalékos lesz csak a gazdasági visszaesés az előző évek átlagosan 6,7 százalékos növekedése után. Nem váratlan, mégis szokatlan a zágrábi döntés, miszerint Horvátországban hat százalékkal csökkentik a közalkalmazottak fizetését, ezzel is mérsékelve az állami kiadásokat - erről a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások után szerdán döntött a horvát kormány.

A kormány weblapján is olvasható adatok szerint 124 milliárd kunáról 116 milliárdra (mintegy 4.600 milliárd forintra) csökkentették a várható bevételek összegét. A kiadásokat ennek megfelelően 5,4 milliárd kunával (mintegy 200 milliárd forinttal) mérsékelték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.