BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-hitel: ki kér még?

Csak úgy sorjáztak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződésekről szóló hírek az elmúlt napokban. Szerdán a romániai, csütörtökön pedig a szerbiai megállapodást jelentették be, hogy aztán pénteken a Moody’s hitelminősítő már Litvániát is hírbe hozza a nemzetközi szervezettel.

A török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan szintén pénteken a CNN Turknek nyilatkozva közölte, hogy sikerült megoldást találni az Ankara és az IMF közötti megállapodást eddig hátráltató legnehezebb kérdésekre.

A sorozat megkoronázásaként pedig sokak megdöbbenését kiváltva Soros György már úgy fogalmazott szombaton a The Timesnak, hogy nemsokára akár Nagy-Britannia is milliárdos nemzetközi segélyekért könyöröghet a bajba került bankrendszer aránytalanul nagy nemzetgazdasági súlya miatt.

A Romániával kötött 20 milliárd eurós készenlétihitel-megállapodáshoz mind Mugur Isarescu, a bukaresti jegybank elnöke, mind az országban jelen lévő nagy nemzetközi pénzintézetek komoly reményeket fűznek. Isarescu úgy véli, a kölcsönnek köszönhetően a román gazdaság akár már az idén növekedést produkálhat, jóllehet az IMF hivatalos előrejelzése szerint keleti szomszédunk ebben az évben 4 százalékos zsugorodásra, 2010-ben pedig nulla és egy százalék közötti bővülésre számíthat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Kapcsolódó: Szerbia három milliárd eurót kap az IMF-től

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.