BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londonban "kalapozik" ma Gyurcsány

Londonban "kalapozik" ma Gyurcsány, sajtóértesülések szerint ugyanis ma az EBRD képviselőivel találkozik, hogy a múlt héten bejelentett kelet-közép-európai csomagról, illetve más kérdésekről egyeztessen. A miniszterelnök emellett egy, a JPMorgan által szervezett befektetői találkozón is részt vesz majd – írja a Cashline.

Csányi Sándor szerint sínen van a megállapodás az EBRD tőkejuttatása kapcsán, a végleges döntés áprilisig születhet meg. Az EBRD szerepvállalásának formája még nem dőlt el, de azt biztosan lehet tudni, hogy nem hígul majd a meglévő részvényesi struktúra (tehát alárendelt kölcsöntőkéről vagy egyéb módról lehet szó). Eközben az OTP jelezte, hogy egyelőre nincs az igazgatóságnak hivatalos osztalékjavaslata, de várható, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén sem lesz osztalékfizetés (amely többé-kevésbé egybevágna a piaci konszenzussal).

A saját részvények kapcsán Csányi jelezte, hogy további vásárlásokra kerülhet sor, némileg ellentételezve az osztalékfizetés hiányát; bár felmerült, hogy a megvásárolt részvények egy részét esetleg bevonná a bank (ennek egyelőre nem tulajdonítunk nagy valószínőséget a mostani helyzetben, kiváltképp, mivel ezeket a részvényeket az EBRD-vel vagy más szereplővel kötendő esetleges üzletben is fel lehetne használni).

A Moody''s tegnap délután rontotta a magyar devizában denominált államadóssághoz tartozó kilátást (stabilról negatívra). A döntés arra utal, hogy a következő hetekben akár egy újabb leminősítés láthat napvilágot az egyébként teljesen hiteltelenné vált hitelminősítőtől, bár ennek vélhetően nem lesz eget rengető hatása.

Az EU halogató álláspontja a régiós bankmentő csomaggal kapcsolatban is jól mutatja, hogy amikor ment a szekér, akkor jó volt élvezni a kelet-közép európai régióból beáramló óriási profitokat, amikor viszont baj van, akkor pedig struccpolitikát folytatva homokba dugják fejüket a döntéshozók, abban bízva, hogy majd magától megoldódik minden. Kérdés, hogy mikor veszik észre magukat, hogy égetően szükséges megtenni az egyáltalán nem olcsó lépéseket, mert ennek hiányában sokkal nagyobb problémák is felüthetik a fejüket, amelyek önmagukban már az eurózónát is veszélyeztetik

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.