BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra 10 ezer pont alatt járt a BUX a héten - Összefoglaló

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 190,35 ponttal, 1,83 százalékkal esett, 10.190,15 ponton zárt pénteken, az index az elmúlt héten ismét járt 10 ezer pont alatt is, de a részvényárfolyamok kevésbé estek, mint a megelőző héten.

Tavaly, egy év alatt 53,3 százalékkal csökkent a BUX, december 31-én 12.241 ponton állt, az idén az év eleje óta pedig már több mint 17 százalékot veszített értékéből. A hetet a BUX a régiós tőzsdeindexekkel együtt gyengüléssel kezdte, majd kedden a negatív nemzetközi hangulat ellenére, ha alig láthatóan is, de emelkedett. Köszönhetően a Magyar Telekom erősödésének, azt követően, hogy a társaság bejelentette: 74 forint osztalékot fizet. Ez megfelelt a várakozásoknak, másrészt azt mutatta, hogy a befektetők egyre jobban értékelik a válságos hangulatban az osztalékpapírokat.

A hét közepére, szerdára teljesen elfogytak a vevők a BÉT-ről, az OTP kereskedését ismét fel kellett függeszteni pár percre, mivel 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent árfolyama. Nap végére a BUX 10 ezer pont alá csökkent, 4,17 százalékos gyengüléssel, 9.886,91 ponton zárt. Az OTP-t az elemzők szerint két nagy eladó "öntötte", így a bankpapírok átlagosnak mondható forgalom mellett is nagyot tudtak esni a "befektetők által jelenleg gyűlölt piacon". Az 1.500 forint alatti OTP árfolyam sokakat ösztönözött "kényszerlikvidálásra", ugyanakkor ezen a szinten már pár kisebb vevő is megjelent. A BUX csütörtökön korrigálta az előző napi esést, több mint 5 százalékkal emelkedett és ismét 10 ezer pont fölé került.

A hangulat a kedvezőtlen makroadatok ellenére a nemzetközi piacokon optimista volt, elsősorban a Royal Bank of Scotland (RBS) megmentésének a hírére, valamint annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország vezető politikusainak pozitív hangvételű beszédeket tartottak. Az eladói nyomás csökkenésével a BÉT-en megjelentek a spekulatív vételi szándékkal jelentkező befektetők, az "erősen túladott" magyar papírok közül a Richter 7 százalékot meghaladóan "szárnyalt", míg az OTP 4 százalékkal emelkedett az európai bankpapírokkal együtt. A forgalom azonban alacsony volt. Hét végére kifulladta az erősödés, de újabb pánikszerű eladások nem voltak. A Mol pénteken tette közzé gyorsjelentését: az olajipari társaság 141,5 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 45 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti eredmény kimutatás alapján a társaságnak tavaly a negyedik negyedévben 33,3 milliárd forint vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi 98 milliárd forint nyereséggel. A társaság a veszteséget az "összeomló olajipari környezettel" és a társult vállalkozások "erőteljes" negatív eredményével magyarázta. Az elemzők a negyedik negyedévre 42 milliárd forint nettó veszteséget vártak. Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója azt mondta: "nehéz év van mögöttünk, várhatóan az idei sem lesz jobb, ám köszönjük szépen, a Mol jól van, gazdasági teljesítménye megalapozott". Molnár József pénzügyi vezérigazgató-helyettes pedig hozzátette: a Mol pénzügyileg stabil, a szükséges források rendelkezésére állnak, ám hogy még erősebb legyen, felülvizsgálták például az idei működési költségeket is. Az idén ezek a kiadások nem nőnek, jobb esetben pedig csökkennek.

 Az amerikai GDP adat siralmas lett, a negyedik negyedévben a gazdaság 6,2 százalékkal zsugorodott és gyengítette a tőzsdéket az a hír is, hogy az amerikai kormányzat beszáll a Citigroup vezető amerikai pénzintézetbe. Kedvező volt és különösen a forintot erősítette, hogy több mint 24 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Világbank. A múlt héten a vezető papírok közül a legnagyobb vesztes az OTP volt, amely egy hét alatt 10,83 százalékot veszített értékéből, 1.605 forintra süllyedt az árfolyama, de szerdán járt 1.420 forinton is.

A Mol részvények ára 0,06 százalékkal 8.900 forintra esett. A Magyar Telekom 1,48 százalékkal 547 forintra erősödött. A Richter árfolyama 0,22 százalékkal 24.505 forintra nőtt. Az Egis 7,86 százalékos csökkenéssel, 9.900 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes papírok indexe, a BUMIX egy hét alatt 2,52 százalékkal 1.301,09 pontra csökkent. A heti részvénypiaci forgalom 77,7 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 98 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom több mint 62 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 12 százalékkal, a Magyar Telekom 8,6 százalékkal, a Richter 13,4 százalékkal részesedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.