BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vágóhídra küldik az európai kamatokat

Az európai jegybankárokra figyel ma a világ, mivel mind az európai, mind az angol jegybank ma tartja kamatdöntő ülését, melyektől egyaránt 50 bázispontos enyhítést várnak a piaci szereplők, így az EKB irányadó kamata 1.5 százalék, a BOE kamatrátája pedig 0.5 százalékra csökkenne.

A befektetők ugyanakkor sokkal kiemeltebb figyelmet szentelnek majd a döntés utáni kommentároknak, amiből kiderülhet, hogy az EKB tervez-e további enyhítést és az milyen mértékű lehet, vagy milyen más eszközökkel igyekezne a jegybank életet lehelni az akadozó európai pénzügyi gépezetbe – írja a Cashline iránytűje.

Elképzelhető, hogy a Mol nem fizet osztalékot a 2008-as év eredményének terhére - jelezte egy tegnapi interjúban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Bár még nem született meg az igazgatóság osztalékjavaslata, Hernádi utalt arra, hogy a Mol óvatos és konzervatív marad az osztalékpolitika kapcsán, így az is egy lehetőség, hogy nem fizet a társaság osztalékot.

A piaci konszenzus 500-600 forint közötti osztalékot tartalmaz, így némi kiábrándulást jelenthet a befektetők szempontjából a bejelentés (az első kellemetlen kommentár múlt pénteken érkezett, amikor a Mol jelezte, hogy eltérhet a hosszútávra vonatkozó 40 százalékos osztalékfizetési rátától).

Ugyanakkor a vezérigazgató kiemelte, hogy sor kerülhet az idei évben részvénybevonásra, de erről valószínűleg nem a közgyűlésen döntenek majd (nyilvánvalóan kellemesebb a számvitel szempontjából, ha egy magasabb piaci árfolyamon történik a részvénybevonás). Ez a momentum esetleg ellensúlyozhatja az osztalékkal kapcsolatos félelmeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.