BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy csapásra megoldódhat az állampapírok finanszírozása?

Egy csapásra megoldaná a magyar állam külső finanszírozását, ha megvalósulna az az ötlet, amelyet Ewald Nowotny, az osztrák jegybank kormányzója és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja vázolt a Reutersnek – állítja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

Nowotny szerint ugyanis elképzelhető, hogy az EKB tárgyal majd az euróövezeten kívüli tagállamok állampapírjainak fedezetként történő elfogadásáról a repótendereken, ha ez segítene a régiónak az eurólikviditás javításában.

„Nagyon pozitívan érintené a magyar állampapírpiacot egy ilyen döntés” – mondja Borbély László, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese is. Borbély szerint ugyanis a befektetők a válságban a minél likvidebb eszközöket keresik, s az EKB által elfogadott eszközök ilyenek: bármikor pénzzé tehetők.

Kérdés azonban, rábólint-e valaha is az EKB az eurózónán kívül várva várt intézkedésre. „Ez ellentétes lenne az EKB szellemével, emiatt kicsi a valószínűsége, hogy jóváhagyják” – mondja Orbán. „Nem kizárt, hogy most már van ebben előrelépés, és megfontolja az EKB az intézkedést” – teszi hozzá Jobbágy Sándor, a CIB Bank állampapír-elemzője.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.