BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit visszavett a forint, de jövő héten ismét erősödhet

Az eurózóna kamatrátájának további ereszkedése, és a dollár idei legjelentősebb héten belüli ralija miatt gyengülnek a feltörekvő devizák a húsvét előtti utolsó kereskedési napon.

A dollár árfolyama 2,5 százalékot erősödött a héten az euróval szemben (idén ekkora heti árfolyamsüllyedést még nem élt meg a zöldhasú), a kurzus pénteken 1,3143-ra süllyedt. Az angol fonttal szemben is erősödik az amerikai deviza: a hét utolsó napján 0,3 százalékot kapaszkodott a bankközi devizapiacon, 14642-es szintre.

A közép-kelet európai devizapiacon némi korrekciót lehet megfigyelni, a tegnapi két hónapos rekord erős szintekről kapaszkodnak vissza a fizetőeszközök.

A pénteki csúszást támogatja a piacon elterjedt nézet is, amely szerint az Európai Központi Bank, következő rendes ülésén újabb 25 bázisponttal, 1,25 százalékra eresztheti a közös térség irányadó rátáját. Legalábbis két prominens EKB tanácstag, az osztrák Ewald Nowotny és a holland Nout Wellink szavai erre engednek következtetni.

A forint tegnapi 287,67-es záró áráról csúszott vissza 291,87 forintra az euróval szemben pénteken. A dollár ára 222,01 forint is volt kora délután, azóta visszanézett a 219-es szintre a jegyzés, de ez így is elmarad a csütörtöki záró: 218,45 forintos ártól. A svájci frankkal szemben 191,680-ig csúszott vissza a kurzus, amelynek előző napi zárása 188,957 forintnál volt.

A régiós devizák közül a lengyel zloty gyengül ma hasonló mértékben: árfolyama 4,3235-ről 4,3856-ra került a közös pénz ellenében. A cseh korona árfolyama viszont rendkívül nyugodt, csütörtökhöz képest alig mozdult el a kurzus, jelenleg 26,436-on mozog az euróval szembeni árfolyam. A jövő heti, húsvétot követő mozgásokkal kapcsolatban születtek már találgatások, a Morgan Stanley térséggel foglalkozó tanácsadója, Jonathan Garner azt prognosztizálja, hogy az eheti rali megmarad és a következő hetekben 15 százalékos átlagos emelkedés lesz tapasztalható a térség mutatóiban: így a tőke- és a devizapiaci árfolyamokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.