BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirúgott bankárokkal erősít az amerikai kormány

Népszerűek az amerikai kormányzat által kínált állások a válság nyomán munkájukat vesztett pénzügyi szakemberek körében.

A napokban kilenc szövetségi kormányhivatal részvételével rendezett New York-i állásbörzén négyszáz, a pénzügyi szférából távozó pályázó jelentkezett olyan intézményekhez, mint a szövetségi betétbiztosítási hivatal, a pénz- és tőkepiaci felügyelet (SEC), vagy éppen az FBI. A jelentkezők száma a kétszerese a tavalyi, hasonló eseményen regisztrálthoz képest.

New Yorkban a februárig tartó 12 hónapban több mint 23 ezer pénzügyi állás szűnt meg, és az elkövetkező egy évben ugyanennyi munkahely válhat a válság áldozatává. Állást találni pedig nem könnyű a városban. A januári 6,9-ről februárban 8,1 százalékra ugrott New York munkanélküliségi rátája, ez 2003 októbere óta a legmagasabb érték.

Olyan jól persze semmi nem fizet, mint a Wall Street. Az állásbörzét szervező New York-i értékpapír-elemzői szövetség szerint tagjainak 40 százaléka évi 175 és 190 ezer dollár között keres, míg a városban dolgozó kormányzati alkalmazottak fizetése 76 ezer és 153 ezer dollár között van. Az értékpapír-elemzői szövetség azonban azt tapasztalja, hogy a munkanélküli pénzügyeseknek elegük van a bizonytalanságból, és nagyra értékelik a kormányzati állások stabilitását.

A szövetségi hivataloknak pedig jól jön az álláskeresők tapasztalata. A túl sok ügyvéd és túl kevés elemző alkalmazása miatt kritizált SEC elnöke, Mary Schapiro szerint a mostani helyzet remek lehetőség számukra a piacokat közelről ismerő szakemberek felvételére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.